Общество

Оцветяват бюлетините

Написано от Пещераинфо

Предвижда се бюлетините да имат частично оцветяване на гърба, като то ще бъде различно за различните избори – за президент и за местна власт. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова на редовната пресконференция на комисията. Тя отказа да даде повече подробности за цветовете на бюлетините, като отбеляза, че следващата седмица те ще бъдат показани.

Изборът за президент и вицепрезидет ще е с една бюлетина, която на гърба си ще има едно оцветяване. Изборът за местни органи на властта ще се осъществи на места с 2 бюлетини –  за общински съветници и за кметове на населени места. Там, където има избор на кметове на кметства, бюлетините за местните избори ще бъдат три. Те също ще имат частично оцветяване на гърба, с което ще се отличават от тези за избор на президент.  В деня на изборите ще има две урни във всяка секция. В едната ще се пускат бюлетините за президент и вицепрезидент, а тези за местната власт ще се пускат в друга урна. И на двете урни ще имат надпис за какъв вид избор са. Ако се намери бюлетина за кмет на община в урната за президент, тя ще се смята за действителна, уточни Негенцова. Избирателят следва да отрази своя вот със знака „Х“, като се зачертава номерът на избрания кандидат. Това става само със син химикал. В тъмните стаички ще бъдат закачени специални табели, на които ще бъде указано как ще се осъществява вотът.Говорителят Ралица Негенцова отбеляза, че пред изборното помещение ще има табла с кандидатите и листите на съветниците. Гражданите трябва да се запознаят отвън, за да не се бавят в тъмната стаичка. Слагат се два печата – при вземането на бюлетината и след гласуването, преди пускането в урната. Ако избирателят прецени, може още да сгъне бюлетината, но по думите на Негенцова фабричното сгъване е достатъчно и тайната на вота не може да бъде нарушена.

В отговор на въпрос говорителят на ЦИК каза, че до този момент в комисията не са постъпвали сигнали за провеждане на кампанията на друг език. Тя обаче припомни, че общинските избирателни комисии са тези, които приемат подобни сигнали.

Коментари