Институции

От утре ще даряваме кръвна плазма и в Пазарджик

Написано от Пещераинфо

От тази седмица жителите на област Пазарджик, които са преболедували Ковид-19, ще могат да даряват кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик. Желаещите да помогнат на други болни с коронавирусна инфекция, които се лекуват в момента трябва да имат положителен РСR тест и да са преболедували заболяването преди 40 дни до 4 месеца. Те трябва да са на възраст от 18 до 60 години, да са здрави и да нямат хронични заболявания, за които да приемат лекарства.

Дарената кръв ще се транспортира до Районния център по транфузионна хематология в Пловдив, където ще се преработва и ще се връща обратно в болниците.
Даряването на кръв ще се извършва всеки вторник и петък .

„От вторник, на 8 декември започва добиването на реконвалесцентна плазма от цяла кръв в отделението по трансфузионна хематология. Всички желаещи да дарят кръв могат да го направят само във вторник и петък от 7:30 до 13 ч.“ , съобщи началникът на отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ- Пазарджик д-р Ваня Стоева. Тя призова всички пазарджиклии, които вече са успели да преборят Ковид-19 да помогнат за спасяването на други човешки животи.
Даряването на кръв е напълно безопасно за здравето на всеки дарител.

Коментари