Култура Общество

От събора: Специалната награда на министерство на туризма остана в Пещера

Пещера.Кметът на Община Пещера награди най-добрите изпълнители в Третия, превърнал се вече в национален, събор на народното творчество „Св.Константин“ 2018. Четирите Гранд при и специалните награди бяха присъдени след двудневен конкурс. Официалният старт на събитието бе дадено също от градоначалника, заедно със заместник-министъра на туризма Любен Кънчев и областният управител Стефан Мирев. Съборът в този му формат се организира под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова. Пред многобройната публика г-н Кънчев сподели, че съборът е доказателство за непрестанните усилия на община Пещера да развива туризма в региона, който се превърна в добра традиция за съхраняване на народните обичаи и фолклор.

„Подобни празници на духа допринасят и за устойчивото развитие на туризма, както на регионално, така и на национално ниво, обогатявайки предлаганите услуги за превръщане на страната в целогодишна туристическа дестинация“, допълни още той.

Кметът Николай Зайчев също поздрави участници, организатори и публика и загатна, че от следващата година форумът може да прерасне в международен, защото вече има заявен интерес от чужди групи, на базата на положителните отзиви от първите два Събора.

178 индивидуални и групови участници от близо 100 населени от всички краища на България се качиха на сцената на фестивала. Всички те получиха грамоти за участие и принос в развитието, съхранението и популяризирането на Българските фолклорни традиции, подписани лично от кмета Николай Зайчев. Но както на всеки конкурс, така и на този имаше изпълнители, които бяха над всички. А оценките поставяше компетентното жури в състав:

Председател – директорът на фестивала Николай Балабанов и членове: проф.д-р Светла Станилова – вокален педагог, диригент и преподавател в АМТИИ гр. Пловдив, Светла Караджова – преподавател по пеене, изпълнител и създател на квартет "Славеите на Надка Караджова", Милчо Георгиев – хореограф и етномузиколог, Пламен Иванов – танцьор в Северняшки ансамбъл "Иван Вълев" гр. Плевен

Специална награда на Министерство на туризма за ДФГ“Славей“ при ЦПЛР-ОДК гра. Пещера

Специална награда на журито за цялостно представяне на традиционен фолклор на „Капитан Петко войвода“ – гр.Кърджали

Специална награда на организационния екип на Събора на Мартин Борисов – гр.Перник

Големите победители от двудневния конкурс са:

Антония Макавеева от НУМТИ“Добрин Петков“ – гр. Пловдив

Танцов клуб „Родопски кристал“ – гр.Мадан

Гайдарски състав при НЧ“Светлина“ – с. Момчиловци

Вокална формация „Деница“ – с. Мокрище

Не бива да пропускаме и вечерната програма, когато пещерският певец Николай Учкунов пя заедно със своя син, Росица Пейчева, която получи доказателство, че е много харесвана в нашия край, голямото хоро, продължило близо 3 часа и разбира се традиционният огън, запален от кмета Зайчев.

На раздяла участници, жури, зрители благодариха за добрата организация и перфектните условия за провеждане на конкурса, въпреки капризите на времето.

Коментари