Общество

От пощата-протест срещу Закона за детето

С настоящето ви уведомяваме, че на 28 април в 12 ч. в София (НДК), Варна (ФК с шествие до съда на пл.Независимост ) и Пазарджик (МГ с шествие до Тортата) ще се проведе граждански протест на родители. Поводът за недоволството им е подготвяният от Министерството на труда и социалната политика нов Закон за детето. Според тях текстът на законопроекта на практика предвижда „национализация на децата” у нас. Така родителите определят текстовете, които предвиждат репресивни санкции – включително отнемане на деца – при липса на подходяща, според едностранната преценка на социалните служби, среда за отглеждането им. Нито действащото законодателство, нито новият законопроект отразяват в пълнота Конвенцията на ООН за правата на детето, като така излагат българските семейства и деца на риск и на практика нарушават правата както на родителите, така и на децата. По думите на организаторите на протеста новият проектозакон не признава отговорността на родителите за децата, като вместо това я замества с административни предписания. Това е по същество антисемейна и пагубна за бъдещето на децата политика, особено във времена на демографска и икономическа криза.
 
Протестиращите искат
1) Назоваване на имената на авторите на проекта за Закон за детето и отстраняването им от бъдеща работа по заканодателство в областта на семейството и децата.
2) Законопроектът да бъде изцяло отхвърлен
3) С участието на родителите от цялата страна в публично обсъждане да бъде направена цялостна ревизия на действащия Закон за закрила на детето и практиките по него така, че да се съгласуват с Конвенцията на ООН за правата на детето.
 
 
Организатори на протестите:
София
Инициативен комитет на граждани
координатори
Орлин Райков – тел.0898 490 513
Николай Дренчев -тел. 0889 430 416
Варна
ГИР-Варна
координатор
Юлия Радойкова-тел.0894 610 032
Пазарджик
ГИР-Пазарджик с подкрепата на
Градански съюз Сила, Сдружение „2002 надежди“ и Сдружение „Ракурси“
координатор
Бистра Алексова – тел.0887 480 099

Коментари