Институции Общество

От пощата: Позицията на един гражданин след общественото обсъждане

Написано от Пещераинфо

Здравейте уважаема редакция,
След вчерашното обществено обсъждане в читалището в града ни, относно инвестиционното предложение на Биовет АД, Ви моля да публикувате моето независимо обяснение на всичко, което се случва.
Искам да остана анонимен. За, което Ви благодаря!
Поздрави!
Един здравомислещ гражданин!

Ето и целия текст на писмото:
Уважаеми съграждани,
От доста време целия град се „тресе“ от проблем, повдигнат от група „образовани“ и „будни“ граждани, а именно доколко е опасно депото за опасни отпадъци на фирма „Биовет“ АД. На 4.03.2020 год. и аз, както и вие бяхме в една зала заедно. Вие тези без грам компетентност по отношение на химия, биология или екология, чиито пледоарии трябваше да изслушаме и ние що-годе грамотните хора в тази област. Но да не ставам досаден сега ще пиша от името на дипломиран доктор по химия и жител на гр. Пещера, да все още се намират такива в този град. Та като специалист, който разбира от тези неща и който просто възмутен излезе от залата искам да задам няколко въпроса към инициативния комитет и по специално към г-жа Златка Цвеева, г-жа Мария Джуркова, г-н Васил Кунов. Уважаеми дами и господа, моля бъдете така добри да ми обясните каква е основната разлика между опасен и токсичен отпадък. Нека сега разгледаме един прост пример: Всеки от нас му се е налагало да претърпи медицинска манипулация например вземане на кръв за лабораторни изследвания или подмяна на превръзка. Някой от вас ще обясни ли какво се случва с биологичния (опасен) отпадък от тези дейности като остатъчна кръв, спринцовки, игли, превързочни материали, човешки тъкани и органи. Аз ще ви кажа какво. Всяко болнично заведение събира този отпадък в специални кофи, като веднъж месечно специализиран транспорт взема този „опасен” отпадък и го закарва къде – в „Александровска болница“ в центъра на София и това от цяла България. Там се намира единственият инсинератор за унищожаване на опасен болничен отпадък. Ако беше толкова опасно, защо е в София?
Другото което чух на тази среща и будещо у мен недоумение е непрекъснатото повтаряне на диоксини и фурани (а те реално не са фурани а дибензофурани), но за „разбиращи“ хора е така. Та искам да ми обясните какво точно животно е това. Аз ще ви кажа – това са органични вещества (може би над 210 такива вещества) считани и доказани като потенциални канцерогени за човека или други топлокръвни (сиреч мишки). Та тези вещества се отделят само и единствено при горенето на хлоропласти (например поливинилхлорид) и някой други пластмаси. Вие някъде да чухте, че „Биовет“ АД ще гори пластмаси? Сега искам отново да попитам инициативния комитет да ми обясни знаят ли колко диоксини се отделят при кремация на един човешки труп? Аз ще ви кажа точно – колкото би отделило едно нормално семейство, чието отопление е на твърдо гориво за един цял отоплителен сезон. И знаете ли къде е до сега единственият на Балканския полуостров крематориум за човешки тленни останки. Да, почти е в центъра на София. Ако беше толкова опасно, защо е в София?
От известно време чувам уважаваната от мен д-р Янакиева да говори „как хората са резистентни поради антибиотиците на Биовет АД“. Уважаема д-р Янакиева не хората, а причинителите на инфекции могат да бъдат резистентни, но към какво. Резистентни са към разрешените за хуманна употреба антибиотици. Д-р Янакиева кажете ми през целия си трудов стаж колко пациенти сте лекували с Монензин, Салиномицин или Тилозин. Аз ще ви кажа нито един. Това е така, защото Световната здравна организация въвежда директива за забрана на хуманни антибиотици за ветеринарна употреба, точно за да се избегне натрупването на резистентност у микроорганизмите. Основната причина за натрупване на резистентност у микроорганизмите си остава недобросъвестната употреба на антибиотици и лечението „на сляпо“.
Сега имам един въпрос насочен към г-н Ташков и г-н Кунов в ролята му на строителен техник. Г-н Ташков, показахте колко добре гледате филми и четете, но не разбирате. Споменахте за елемента Хром. Можете ли да ми посочите за коя от формите на хрома говорите – двувалентен, тривалентен и шествалентен хром. Защото има огромна разлика. Двувалентен и тривалентен хром в нашето тяло има в изобилие. Толкова, че можете да хромирате една смесителна батерия. Той е нужен за нашите тела защото участва в метаболизма на захарите и има пряко отношение към активността на инсулина. На негова база има препарати за лечение на пред диабетни състояния – хром пиколинат. Опасен е шест валентния хром, който е потенциален канцероген за човека. Нека сега г-н Ташков ни сподели най-вероятно живее в къща от стоманобетон. Не напразно една от първите директиви на Европейския съюз беше за въвеждането на норма на шест валентния хром в циментите. И какво се оказа, че опасния хром много отдавна е около нас. Много преди да заработи инсинератор и депото на „Биовет“АД.
Та нека питам сега г-н Кунов от къде се взе този хром в цимента? Аз ще ви кажа. При производството на цименти се влага пепелта от ТЕЦ в определени количества, а хрома идва от минералните примеси във въглищата. Да, но „Биовет“ АД няма да гори въглища.
Сега скъпи съграждани да отделя малко време за така наречените от вас „отровни миризми”. Както знаете антибиотиците са продукти от метаболизма на сапрофитни (почвени) микроорганизми, които ги отделят като защитен механизъм в околната среда срещу други микроорганизми. Та точно такива микроорганизми се използват от „Биовет”АД, като продуценти на антибиотици. Тези микроорганизми са предимно от род Streptomyces. Та тези микроорганизми като типични обитатели на почвата отделят две „зловонни вещества” – 2-метилизоборниол и геосмин (справка Wikipedia). И на двете вещеста се приписва мирис, описан като „мирис след кратка лятна буря” или „мирис на прясно разорана почва”. Та какво се оказа, че и двете вещеста много отдавна са около нас, а и на всичкото отгоре за тях е доказано, че не представляват човешки канцероген. Как така тези вещества, които се отделят от почвата на всяко стайно растение предизвикват алергия, при това за тях не е описано дразнещо действие.
Но стига съм ставал досаден с моите разсъждения. Просто апелирам към гражданите да не се поддават на манипулации от уж „разбиращи“ хора. Лошия тон не ги прави капацитети в дадена област. А на инициативния комитет, препоръчвам да си закупят учебници по Екохимия и когато се подготвят да говорят.
С уважение един гражданин на гр. Пещера и дипломиран доктор по Химия
Бъдете здрави!

Коментари