Вашите сигнали Общество

От пощата: Д-р Лиляна Кавръкова с обръщение

ОБРЪЩЕНИЕ

КЪМ ВСИЧКИ ЗДРАВОМИСЛЕЩИ, СВЪРЗАНИ  С  ГРАД ПЕЩЕРА

 

ОТ Д-Р ЛИЛЯНА ГЕОРГИЕВА КАВРЪКОВА

 

 

            Започвам с уговорката, че това е личната ми позиция като човек, лекар и общински съветник, стоя зад всяка своя дума и не ангажирам никого с позицията си.

            В Общинския съвет бяха внесени две докладни,  касаещи въпроси ,чието начало се губи в далечните 2004 – 2006 година и се изговориха много неистини. Защо, според мен, се повдигат точно сега, ще стане  ясно в изложеното по-долу.

Винаги съм казвала, че в Пещера живеят интелигентни хора, хора с голямо Х и съм сигурна, че ще бъда правилно разбрана.

            Който не е от Пещера, слушайки и четейки  писанията във ФЕЙСБУК , ще реши, че в града постоянно мирише, обгазени сме, не можем да се видим от газове, ходим болни, немощни, с маски … изобщо Апокалипсис! И единствената причина за всичко това според тях е БИОВЕТ АД, построен в още по-далечната 1961 година.

            Първо позицията ми като гражданин и  законно избран представител на гражданите в Общинския съвет: В най-бедната държава в Европейския съюз, на фона на реалната безработица и обезлюдяването, Пещера е жив и работещ град. Виждаме изгрева и залеза, облаците и небето, има представители от всички животински видове. Тук работят много фирми с различни производства – биопродукти, алкохолни напитки,  капачки, четки, печки, камини, обувки в изобилие, мебели, автотранспорт и ремонт, складови бази, строителство, ателиета за услуги, търговски обекти, в .т.ч. световно представени вериги, училища и болница. Най-големият работодател в града  безспорно е „Биовет”.

Да,  понякога се усеща миризма и то в районите около завода, но далеч не толкова силна и не толкова често, колкото беше преди. Изградиха се филтри и пречиствателни съоръжения, усилията в тази посока продължават. Да, заводът е в административния център, но не и в топографско отношение.  И е там е от 1961 година, а постъпките за разширението са от 2004 година. Тогава къде бяха природозащитниците? Гражданско право е да реагираме и изискваме въвеждането на безопасни технологии, което става с диалог и консенсус, а не с крясъци, клевети и обиди.

В Пещера се е градило, продължава да се гради не без участието на всички фирми, които винаги с готовност помагат за напредъка и добруването.  Естествено „Биовет” , като най – големия работодател е най- големият дарител , факт (стига само да спомена това , което изградиха в Професионалната гимназия „Атанас Ченгелев”). Това датира от времето на Георги Жгумов и за наше щастие новите собственици  и ръководството в лицето на г-н Желязков продължават тази традиция. Социални, благотворителни, културни, спортни дейности, оформящи облика на града не минават без приноса на „Биовет” и който отрече това просто ЛЪЖЕ. А всичко това се инициира от общинската администрация, където  работят компетентни и приветливи момичета и момчета като започнем от фронт офиса, преминем през всички ежажи до горе , вкл. и Данъчна служба.

А сега като лекар: Твърди се, че всеки втори в града е болен, има много онкоболни.  Може би разполагат със статистически данни за това. Моите лекарски наблюдения от 1990 са други. Да, боледуващи има и нормално живи хора да боледуват, но в никакъв случай не са повече от което и да е друго населено място. Листата ми се състои от прекрасни пациенти,  с които решаваме здравословните им проблеми. Разбира се  идва и момент, в който не мога да помогна – не съм Бог. Има обаче и нещо, което мога да потвърдя на 200 процента. В 2000 година 80 процента от хората питаха :”Няма ли нещо по-евтино, че нямам възможност”. Сега нещата се обърнаха – само 20  задават този въпрос. И защо? Защото работят и получават заплата. А що се отнася до респираторните инфекции – това е световна тенденция и причината е глобалното замърсяване.  И за него ли да нападаме  „Биовет”?

И  сега като човек : Хипотетично затваряме „Биовет”, както искат. 1200 души отиват на улицата. В този момент се задвижва ефектът на доминото. Тези хора имат семейства, деца, родители, с „Биовет” са свързани редица фирми – подизпълнители, в които също работят хора. Бройката  на безработните нараства в пъти. Какво ще им обясните? Сигурна съм, че 99 процента от вас ще се дръпнат и ще замълчат, защото веднага ще се поставят на тяхното място.  Лицемерно е да плачеш, че хората от града бягат и в същото време да създаваш нови емигранти ( половината от тях със сигурност отиват на Терминал 2 с еднопосочен билет!).  Аз съм родена  и израснала в  семейство на емигранти и, вярвайте ми, никак не е лесно! Хората не са пешки, които да местите по шахматната дъска. Има и шах с пешката!

            И сега, за да премина към втората им болка –  т. нар. Резерват „Купена”. Пак хипотетично заводът затваря, не се стопанисва и остават руини – картина, идентична с тази на погубения резерват. За да ви стане ясно намерете и прочетете статията на Евгени Динев от 4 ноември 2010 година „Купена – един погубен резерват”. Аз съм съветничката, некоректно цитирана от в. „Виделина”. На фона на  показаната изсечена гора по време на сесията на Общинския съвет на 31 август т.г. моите думи бяха „ Не желая моят роден град да прилича на това и  не съм маймуна да живея в резерват”. Неслучайно казах маймуна, а не животно, както съм цитирана. Всеизвестно е , че в хода на еволюцията човекът е произлязъл от маймуната. Аз имам претенцията да съм представител на  Homo sapiens ( мислещ човек , видът, завършващ еволюцията), а хората живеят свободно.

            И сега, за да бъда точно себе си : Всички, които ме познават, знаят, че за мен българският народ е много мъдър, създал  е пословици за всяка ситуация и аз се възползвам от неговата мъдрост постоянно. „Биовет“ е много апетитна и тлъста баница. За тези, които са я приготвили, на масата има място. Онези, които искат да отмъкнат парче от нея рискуват или да ги „препляскат” през ръцете, или да преядат и да провокират жлъчна криза. С годините съм виждала доста и не ви го пожелавам.

Другата поговорка – „Рибата мирише от главата”. Това е обаче когато нещата не вървят. В Пещера съвсем не е така. Нещата вървят и това пак е от главата.  За пореден път Община Пещера случи на добри стопани  – работещи  кмет, заместник и общински съветници.  Често спорим, понякога по- емоционално, но всички сме обединени около каузата Пещера.

            В заключение желая много здраве, късмет и разум на всички, свързани по някакъв начин с Пещера. На Пещера и България – напред и нагоре! АМИН!

 

С уважение,

Д-р Кавръкова

 

 

4 септември 2017 година

Гр. Пещера

Коментари