Култура

От понеделник 29 болници ще преглеждат безплатно за туберкулоза

Написано от Пещераинфо

От 12 до 16 септември в 29 лечебни заведения в страната /виж списъка/ ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза. В този период всеки, желаещ да се изследва за това заболяване, ще бъде приет и консултиран в специализираните лечебни заведения  във всички 28 областни градове. „Седмицата на отворените врати” се организира от Министерството на здравеопазването и Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда за трети път тази година като част от дейностите по Програмата за активен скрининг за риск от туберкулоза. По време на проведените през май и юни седмици на отворените врати бяха прегледани 9 098 души. Открити бяха 95 случая на туберкулоза. За 374 души бе установено, че са с латентна форма на болестта и им бе предписана профилактика. До края на годината предстои да се проведе още една Седмица на отворените врати през месец декември.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, ако бъде открито навреме и лекувано качествено, съобразно международните стандарти. Според последните данни на МЗ у нас се наблюдава положителна тенденция в контрола над заболяването. През 2010 г. в България са регистрирани 2 649 пациенти с туберкулоза. В сравнение с 2009 г. (2 911 регистрирани случаи) се наблюдава намаляване на общия брой случаи с 9% .

29 областни лечебни заведения по туберкулоза получиха втори транш от 474 396 лв. по договорите за повишаване на ефективността на диагностиката и лечението на заболяването в страната. Средствата се осигуряват по Програмa „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансиранa от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. През май 29-те болници получиха първия транш от 548 317 лв. по договорите за превенция и контрол на заболяването у нас. Така от началото на 2011 г. лечебните заведения по туберкулоза са финансирани с общо 1.022 млн. лв. Чрез сключените договори се обезпечават дейности по прякото наблюдение на лечението на пациенти с туберкулоза по време на продължителната фаза, която протича в домашни условия, активното издирване на контактни на туберкулозно болни лица, и на лица, съмнителни за заболяването, на които се извършват прегледи от специалист, изследвания и лечение. Тези дейности се изпълняват основно от патронажни сестри под контрола на областните DOTS мениджъри и в тясно сътрудничество с неправителствените организации, работещи на областно ниво с уязвимите групи. Особен акцент е поставен върху пряко наблюдаваното лечение в амбулаторни условия на пациентите с мултирезистентна туберкулоза след изписването им от болницата в Габрово. За пациентите, живеещи на по-отдалечени места от областния център, това наблюдение се осъществява от медицинските специалисти от първичната здравна мрежа, с които лечебните заведения са сключили договори по Програмата. Средства са осигурени и за специалистите, които осъществяват микробиологична диагностика на туберкулозата в съответствие със съвременните изисквания и международни стандарти.

 Списък с лечебните заведения:

Благоевград  – СБАЛПФЗ „Св. Иван Рилски”
Бургас – СБАЛПФЗ
Варна – СБАЛПФЗ
Велико Търново – СБПФЗ „Д-р Трейман”
Видин – МБАЛ „Св. Петка”
Враца – СБПФЗ
Габрово – СБАЛББ
Добрич – МБАЛ
Кърджали – МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”
Кюстендил – МБАЛ „Никола Василиев”
Монтана – МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”
Пазарджик – СБАЛПФЗ
Перник – СБАЛББ
Плевен – УМБАЛ „Д-р Г.Странски”
Пловдив – СБПФЗАЛ „Д. Кудоглу”
Разград – МБАЛ „Св. Ив. Рилски”
Русе – СБАЛПФЗ
Силистра – МБАЛ
Сливен – МБАЛ „Д-р Иван Селимински”
Смолян – МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”
София град – СБАЛББ „Света София”

София град – МЦПФЗ -София

София област – СБАЛПФЗ-София област
Стара Загора – СБАЛПФЗ
Троян – СБАЛББ /за област Ловеч/
Търговище – МБАЛ
Хасково – СБПФЗ
Шумен – СБАЛПФЗ
Ямбол – МБАЛ „Св. Панталеймон”

Коментари