Култура

От здравната каса обещават достатъчно направления

Написано от Пещераинфо
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отчете за първи път, че през 2011 г. няма напрежение сред пациентите и недоволство от страна на лекарите, свързано с липса на достатъчно направления.
С 225 202 бяха увеличени направленията за консултация със специалист през 2011 г., спрямо 2010 г. Значително повече бяха и средствата, които НЗОК разпредели за медико-диагностични изследвания. При тях увеличението беше с 25%, което представлява 15 036 155 лв.
Увеличаването на направленията стана възможно с прилагането на нова по-гъвкава методика, по която те се разпределят. Това даде възможност на повече пациенти да се възползват от специализирана помощ и изследвания и внесе стабилност и спокойствие в здравната система.
Ръководството на НЗОК гарантира, че и през 2012 г. пациентите ще могат да се консултират със специалист или да си направят необходимите изследвания, когато имат нужда от това. За целта средствата за специализирана медицинска помощ  и изследвания ще бъдат разпределени по най-справедлив и ефективен начин.

Коментари