Общество

От днес започват Апостолските пости

От днес започват Петровите пости, които се наричат още "Апостолски", а навремето – "Пост за Петдесетница", тъй като възниква по примера на апостолите, които, след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят.

Продължителността на Петровия пост е различна в зависимост от датата на Пасха. Започва винаги от неделята след Петдесетница – Неделя на Всички светии, и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празници – 29 юни, когато се честват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни – Събор на светите дванадесет апостоли. Ако в някоя година Възкресение Христово се падне между 5 и 8 май, въобще няма пост.

Този пост е по-малко строг и щадящ, отколкото Великденският пост. Разрешава се риба (освен в сряда и петък). Риба може да се яде и на 24 юни – Рождество на св. Йоан Кръстител (Еньовден), независимо какъв ден се пада. Не се консумират други храни от животински произход, месо, яйца и млечни продукти.

Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино.

Коментари