Култура Любопитно

От библиотеката в Пещера до научните среди на УниБИТ

Написано от Пещераинфо

Човек се учи, докато е жив. Това е казал мъдрият български народ. А олицетворение на поговорката е любимата библиотекарка на децата в Пещера Цветана Йовчева. Макар че е отдадена на библиотекарската дейност от 14 години, пред година тя решава да увеличи собствените си знания и се записва в Универистета по библиотекознание и информационни технологии. А преди дни получи огромно признание за своите знания и умения. Цветана Йовчева вече е автор на научни изследвания. Като такава леля Цеце, както си я знаят децата излиза на сцената, редом с изтъкнати професори при представянето на проекта „Eruditica – Благодатният Огън – Знанието – Любовта”.

Проектът е дело на ръководството на УниБИТ, а премиерата на компакт диска „Eruditica” събра около 40 преподаватели, студенти и дейци на образованието и културата в Музей-галерия „Анел”. Гала премиерата се водеше от проф. д.ик.н. Стоян Денчев и проф. д.п.н. Александра Куманова, която е куратор на проекта.

В един наглед малък носител са събрани 46 тома знание. Тук ще откриете две поредици от издания на Академичното издателство на УниБИТ „За буквите – О писменехь”: „Факлоносци” – 30 тома и „Трудове на студентското научно общество” – 16 тома. От тази енциклопедична продукция излизат е-библиотеки, позиционирани на сайта на УниБИТ. Пътеводителят „FAX ERUDITIO” (Факел на знанието) отразява 46 книги в 25 886 страници справочно-енциклопедична библиографска и историографска монографична литература и 16 е-библиотеки. В тях взимат участие най-изтъкнатите съвременни учени на България, както и консултанти от 21 страни по света: Австрия, Алжир, Ватикана, Великобритания, Германия, Грузия, Естония, Израел, Индия, Италия, Иран, Казахстан, Литва, Полша, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Украйна, Финландия, Франция.
Събитието се предаваше онлайн в meet.google.com и достигна до хиляди потребители в интернет.

На събитието бяха подарени пет уникални библиофилски ръкописни книги на Студентското научно общество при УниБИТ – визуализиран архив на ежегодните научни форуми на формацията – единствена по рода си в България.

Форумът беше финализиран от академичната сцена „Благодатния огън – Знанието – Любовта”, посветена на 71-та годишнина на УниБИТ: диалог между Св. Патриарх Евтимий Търновски Български и Св. Петка Българска (Търновска), композиран от житията на Св. Патриарх от д-р Николай Василев – научен ръководител на студентските научни изследвания на УниБИТ, общ, научен, езиков и графически редактор на всички презентирани на премиерата издания.

 

Коментари