Култура

Отлични „Славеи“ в с.Левски

Левски.Вокална група "Славеи" при ЦПЛР-ОДК гр. Пещера се завърна с куп награди от Регионалния певчески фолклорен фестивал „Ха, надпей ме”, който се проведе в панагюрското село Левски. Талантите, с ръководител Николай Балабанов, се зеавърнаха със златен медал за групово изпълнение, златен медал за Елизабет Цикалова и специална награда на Йорданка Лабова.

"Благодаря ви мили деца, че пазите, съхранявате и популяризирате българския песенен фолклор! Благодаря ви че ви има! Благодаря на нашия корепетитор Велизар Цонев, без чиято помощ и подкрепа нямаше да бъде възможно всичко това!", сподели след успешното участие Балабанов.

.Двадесет и две певчески фолклорни групи от региона и страната се състезаваха и бяха оценявани от жури в състав: Таня Щерева, председател на журито, музикален педагог, фолклорист и диригент; Марияна Пепелянкова- преподавател по народно пеене в СОУ „Георги Брегов” град Пазарджик,диригент на народен хор”Омая” и Веска Чолакова- музикален педагог, фолклорист, ръководител на Клуб по фолклор в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт град Пазарджик.

Едно от задължителните условия във фестивала бе песните да са от Пазарджишкия фолклорен регион, а индивидуалните изпълнители за изпеят задължително безмензурна /бавна/ песен.

Коментари