Култура

Откриха учебно – творческата година в ЦПЛР – ОДК, „Биовет“ и пещерци дариха чек от 10 000 лв

Написано от Пещераинфо

Феерия от цветове, танци и музика – в това се превърна за час сцената на пл. „България“ в Пещера, тази вечер, по време на концерта на децата от Центъра за професонално и личностно развите – Обединен детски коплекс. С него те поставиха началото на новата си творческа учебна година.

За първи път от този сезон ще се предлага и нов вид дейност – театрална формация, която ще предостави възможност на желаещите пещерчета да покажат своя актьорски талант. Новината бе съобщена от ръководителя на ЦПЛР – ОДК г-жа Руса Каврошилова по време на приветственото ѝ слово към възпитаници и родители.

„С надежда очаквам годината да бъде още по-успешна от предходната, когато нашите изявени деца получиха повече от 48 грамоти, медали и статуетки от национали и международни конкурси, фестивали и състезания. Успяхме да реализираме над 50 изяви, участвахме в благотворителни кампании и различни инициативи. Съумяхме да разширяваме дейността на ОДК, тази година нашето ново творческо начинание и предизвикателство ще бъде театрална школа, която ще търси и развива артистичните умения и заложбите на нашите деца, като им дава възможност за изява в различни театрални постановки и пиеси. Приемаме като дълг и мисия развитието на Центъра, а в лицето на високквалифицирания мой екип, намирам колеги, които прегръщат всяка нова идея, за досигане на още по-високи резултати. Безкрайно им благодаря за подкрепата, професионализма, творческото вдъхновение, силата и понякога извънредните часове усилия.“ – каза г-жа Каврошилова.

Тя благодари и на родителите за отношението им към творческата работа на децата и подкрепата към Общински детски комплекс, както и на колегите си от институците, с които извършват съвместна дейност, в работата им за подкрепата на децата и стимулирането на личностното им развитие. Тя пожела на всички „усмхната, подкрепяща и вдъхнояваща учебно – творческа година.“ От името на Община Пещера децата и родителите бяха поздравени от зам.-кмета Гълъбина Карамитрева, а от името на родителите от Ана Кирова.

Преди старта на вдъхновяващия концерт, от името на „Биовет“ АД, г-жа Надежда Петкова връчи дарение за децата от Центъра.

„За мен е удоволствие да връча дарителски чек, в размер на 10 000 лв. на Обединения детски комплекс. Пет хиляди лева от тези средства са набрани от граждате на Пещера, които дариха за втората част на алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“, посветен на родния ни град. Още пет хиляди лева бяха добавени от „Биовет“, за да може да бъде подновен фолклорният гардероб на Центъра за професионално и личностно развитие. Ние се радваме да подпомогнем талантливите деца на града като им пожелаваме още много творчески изяви и успехи занапред. От сърце ви желая една успешна и благодатна учебно – творческа година. “ – каза г-жа Петкова.

„Уважаема, г-жо Петкова, позволете ми от името на екип на ОДК и нашите деца да изкажа благодарност към вашата подкрепа и вашето дарение, което ще стимулира нашия творчески процес и ще ни накара да продължваме да съхраняваме и разпространяваме българския дух, фолклрните традиции, чувството за самосъхранение и родолюбие, в което смятам, че вяко едно дете трябва да бъде възпитавано. Благодарим от сърце!“ – заяви г-жа Каврошилова.

Както вече ви информирахме средствата ще бъдат използвани за обновяване на костюмите на фолклорните състави към Центъра.

Концетът събра на централния градски площад много любители на фолклора, видяхме изпълненията на мажоретен състав „Перистера“, вокална формация „Шарения“, танцов състав „Здравец“ и вокална формация „Пещерчета“, а също така и гостите от ТФ „Антик“ и народната певица Ангелина Милева

„Децата ни намират наистина прекрасно място за изява, аз съм много щастлива, че моята дъщеря танцува в „Здравец“ и за мен зниманията с творчески дейности подпомагат цялостното развитие на подрастващите. Смятам, че заниманията с изкуство, ако не друго – разширяват общата култура и обогатяват малките със знания. Детето ми започа преди една година и това повлия доста добре и на здравословното ѝ състояние. Беше малко пълничка, сега се източи и стана стройна. Тя самата е доволна от това. С радост ходи за занманията. Много са по-смислени от висенето пред монитора, то никой не може да избяга от технологиите, но физическата дейност е също много важна. Пожелавам успех и вдъхновение!“ – разказа майка от публиката.

Коментари