Институции Общество

Отброихме 143 години от Освобождението на Пещера

Снимка: Архив
Написано от Пещераинфо

Освобождението на Пещера е част от бойната и  историческа хроника на Руско-турската освободителна война. Първото руско войсково поделение  което влязло в града ни на 19 януари като освободител,е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк.

Посрещането е на площад “Освобождение” или т.н. “Голяма ка пия” от кмета Иван Раков, духовенството и много граждани. Посрещането е топло и сърдечно с много вълнения от изгряващата свобода.

Под звуците на църковните камбани е отслужена панихида.

Гордост за  пещерци е, че във войната участват като опълченци  Нешо Чипев, Никола Марков – Донски и Георги Стоилов-тръгнали към свободата от Кишинев, през р.Дунав и воювали при Шипка и Стара Загора.  Като разузнавачи в руската армия участват : Димитър Горов, участвал при обсадата и освобождаването на Плевен и Стоян Попов – председател на местния революционен комитет,  водач на руските войски в Родопите. Като доброволец участва в Руско-турската война (1877-1878) и Атила Зафиров.

Георги Теохаров, друг виден пещерец като юрист е назначен за завеждащ съдебната част във Временното руско управление на българските земи, ръководено от Княз Черказки. В последствие става министър на правосъдието и образованието във възстановената трета българска държава.

А на 19.01.1962 г  е открит паметникът на капитан Николай Сафонов.

При сключването на Сан-стефанския мирен договор на 3 март1878г. генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота на капитан Софонов от 123 Козловски полк . Всичко това се случва през периода на Временно руско управление. Полкът на капитан Сафонов е сформиран в Курск и участва в боевете при Никопол, Плевен ,Долни Дъбник, Орхане ,София и преследва турските войски към Пловдив.Този храбър руски войн, изминава хиляди километра с ротата си от Кременчук до Пещера. Заболява от тифус и умира на 9 март същата година. Погребан е в двора на църквата “Св.Димитър” с много почести от пещерци.

Коментари