Общество

Остават броени дни до представянето на алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“

Снимка: Драгомир Тетереков
Написано от Пещераинфо

Остават броени дни до представянето на алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“

Съвсем скоро пещерци и жителите на селата Радилово, Капитан Димитриево и Свети Константин ще могат да разлистят първата част на алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“. Научно – популярното четиво е финансирано от „Биовет“ АД, а в него са публикувани статии и интервюта разкриващи миналото на региона. В първата част на книгата ще откриете кои са първите поселници по тези земи, как са били конструирани античните селища, какво се е случвало в крепостта „Перистера“, как е продължил животът в Пещерската котловина през Средновековието, кой е завладял селищата по време на Османското нашествие, кои са най-важните личности от Възраждането.

Авторите на алманаха са акцентирали на малко познати факти, тъй като множество местни краеведи – Иван Попов, Анастас Пунев, Стефан Попчев и др., са направили задълбочени изследвания на определени периоди историята на града и прилежащите му села. В книгата има раздели посветени на етносите, като е проследено кога те идват и се заселват тук. Изследвани са думите, които и днес биткуват в града, както и онези които вече са забравени. За първи път на едно място се събират и рецепти характерни за Пещера и Радилово. Първата част на книгата приключва с края на XIX в.

Втората част на изданието ще излезе през 2023 г. и ще проследи хронологията на събитията от ХХ в. и XXIв. В раздел „Днешните пещерци“ ще ви срещнем със съграждани, които разказват миналото на своите родове и разкриват как е преминало времето през собствения им поглед. През следващата седмица ще бъде обявена датата на представянето на първата част на книгата, както и мястото, където ще се случи това.

Днес ви предлагаме да видите и как се приготвя един от най-желаните пещерски десерти – татлиите. В книгата ще намерите рецептата за подготовката на това лакомство, а от публикуваните в нея QR – кодове ще можете да гледате отново видеата заснети от Лиляна Чиликова.

Как се правят татлии? – ТУК

Коментари