Региона

Октомври – от минус 5 до 32 градуса

Pixabay
Написано от Пещераинфо

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в равнините е между 11˚ и 15˚, по високите полета – между 10˚ и 13˚, в планинските райони – от 0˚ до 7˚.

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 27° и 32°, а най-ниските – между минус 5° и 0°. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за югоизточните райони е между 50 и 100 л/кв.м, за останалите – между 40 и 70 л/кв.м.

През първите дни от месеца времето ще е спокойно есенно, почти без валежи, ще е предимно слънчево и с температури по-високи от обичайните. В средата на първото десетдневие ще премине студен атмосферен фронт. От запад на изток облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. Има вероятност след фронталното намаление на облачността минималните температури в котловините да се понижат и да са под 3° и там ще се образуват първите есенни слани.

В края на първото и в началото на второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. На много места ще има валежи, а понижението на температурите ще продължи и те ще се доближат до климатичните норми. През следващите дни до края на второто десетдневие ще се установи антициклонален тип време. Ще е сухо, предимно слънчево, на места в равнините преди обяд ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Дневните температури отново ще се повишат, но минималните температури ще бъдат ниски – на места около и под 0°.

През повечето дни и от третото десетдневие се запазва тенденцията температурите да са близки и по-високи от обичайните. Времето ще се определя от антициклонален тип циркулация. Ще преобладава слънчево време със сутрешни мъгли или ниска облачност в равнинната част от страната. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има в средата и края на периода, когато на места ще превали дъжд.

Коментари