Институции

Окончателно без частни лотарии

Парламентът прие промените в Закона за хазарта на второ четене. Предложенията за промени бяха внесени от Валери Симеонов и влизат в сила след обнародването им в „Държавен вестник“.

Така от деня на влизането в сила на Закона за лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, се прекратяват и съответните удостоверения се обезсилват.

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на закона, се изплащат според съответните условия и правила.

С влизането в сила на промените в Закона, спира и разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите от организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“.

“Всички, които имат да получават награди от частни лотарии, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят, или да заведат дела, за да ги получат. Тъй като парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата. Това каза Валери Симеонов след като окончателно бяха приети промени в Закона за хазарта,.

Печалбите, по думите му, могат да бъдат получени по силата на общите правила на игрите, в които са участвали съответните участници. „Променихме закона, тъй като решихме, че не е редно държавата да се меси, да се бърка в тези частно-правни отношения”, обясни той.

Симеонов смята, че е добър съвет към българските граждани да спрат да купуват талони. „Защото спирането на действието на частните лотарии ще се извърши в момента, в който се публикува закона в Държавен вестник. С други думи очакваме следващата седмица, дай Боже, законът да бъде публикуван, и да се изземат всички талони от всички места, където се продават в момента, освен тези на Спортния тотализатор”, обясни той. /БГНЕС

Коментари