Общество

ОДС предлага еVote

Написано от Пещераинфо

Електронна система за пряко участие на хората в управлението на общините през следващия мандат предлага ОДС. Тя се нарича еVote и беше представена днес в Пресклуба на БТА от лидера на ССД и кандидат на ОДС за кмет на София Стефан Софиянски и говорителя на ОДС Любен Дилов-син.

Електронният портал дава възможност на гласоподавателите да инициират и да участват чрез електронен портал в дискусии, които след това прерастват в гласувания.

Дискусията може да бъде зададена както от управляващите, така и от потребителите, обясни Стефан Софиянски. След това системата се затваря за известно време, за да започне гласуване. Софиянски съобщи, че първата дискусия е планирана за периода 14 – 20 септември, а темата е необходима ли е коренна промяна в схемата на градски транспорт в София и трябва ли той да мине изцяло на електричество. От 20 до 25 септември ще бъде гласуването.

Говорителят на ОДС Любен Дилов обясни, че след регистрацията си един потребител може да изразява не само  собственото си мнение, но и чрез информирано съгласие да представлява семейството си, приятели, съседи, тоест голяма група от хора. Дилов смята, че новата система може да върне доверието на избирателите и да премахне чувството у хората, че от тях нищо не зависи.

Системата не е затворено пространство за една политическа сила, могат да участват симпатизанти на различни партии. На този етап платформата е базирана на електронния сайт на ССД, но е с опция за разширяване, уточниха създателите й.

 

Коментари