Институции Любопитно Общество Политика

Общинският съветник д-р Лиляна Кавръкова с отворено писмо до гражданите на Пещера

Написано от Добрина Димитрова

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ГРАЖДАНИТЕ НА ПЕЩЕРА

 Поздравявам всички Ви с предстоящите светли празници, които ни изпълват с надежди за добро!

 Не сте се съмнявали, че ще взема отношение по развихрилия се скандал в Общинския съвет, нали? Замесено е името ми, а за мен то е най-важно – единствената константна величина в живота ми.

 Въпросната моя докладна беше спряна еднолично от новия председател, не бе предоставена дори на Комисията по ред и законност – явно вече такава няма.

 Ние, общинските съветници сме избрани  от Вас да работим за благото Ви. Най- малкото, което ви дължим, е УВАЖЕНИЕ. Изкривени истини, полуистини или откровени лъжи, съшити с бели конци, обвинения, обиди, нападки тип „ПРЕДИЗБОРНА ПОМИЯ”  изпълват Интернет пространството  и насаждат омраза, агресия, негативизъм и отрицателна енергия в изобилие. Всичко това ми идва в повече, още повече, че за пореден път подлагат интелигентността НИ под съмнение. Като мантра се повтаря, че в Общината нищо не се прави.  Следователно и ние, общинските съветници, нищо не правим. Все едно играем ролята на папур в лебедово езеро в радиопиеса. За някои може и да е така, аз обаче не съм мъртва душа. Без да адвокатствам на никого ще представя някои факти  като се надявам да си изясните дейността ни. А както е известно, когато фактите говорят и общинарите мълчат.

Последната сесия от 26 ноември т.г. доведе до няколко извода: Първо, на фона на 30- годишната демокрация в България, от месец август в  Община Пещера има диктатура. Второ, ако не си от обкръжението на новия председател няма докладна. (Между впрочем свалянето на д-р Лепарова си беше  пар ексаланс преврат. Със съшития с бели конци сценарий  не само отстраниха, но оспориха качествата и компететността на д-р Цветанка Лепарова. Тя е позната като възпитан, интелигентен и отговорен човек, с доказана компетентност. За работата ѝ не е имало никакви оплаквания и забележки). И третия, най-важен извод – Вие не заслужавате обидното отношение в стил „Можем да ги баламосваме до безкрайност”!

Заплатите ни взривиха обществеността и с пълно право. С докладната си исках само да поправим тази грешка, да се извиним и да продължим напред. Да, да, ама не, не може!

Сега фактите :

Лицемерие е да тръбиш, че искаш да се развиваме и да гласуваш ПРОТИВ всяко добро и конструктивно предложение. „Сега не може, за догодина ще видим”. Лицемерие е да парадираш, че си добър стопанин  и местен патриот, но да си вдигнеш заплатата с 20 лева. За някои е нищо, но за други е хлябът или млякото за  половин месец. Лецемерие е  да се твърди, че няма нито един спечелен европейски проект при положение, че  с гласовете си спираш проект за 3,5 милиона (визирам компостиращата инсталация плюс петте чисто нови машини. Такса смет ще се увеличи и това е една от причините). Лицемерие е да протестираш, че се закупиха машини втора ръка за ОП „Чистота” при положение, че с лека ръка си отхвърлил споменатите по-горе 5 нови. Парите за тях (500 000 лева) не са от Европа, а от добре провеждана политика на Общината. След ОП „Чистота” следва „ВКС” ЕООД. И там  според Вас нищо не се случва, а управителят е под прицела Ви от първия ден, в който се появи в Пещера.  Г-н Вукев се оказа достатъчно костелив орех и ще се защити и сам, но ще съобщя само два факта: Прословутият  автомобил  „Дачия” 2017 г., високопроходим, професионален, освободен от данък е купен при спазване на всички законови разпоредби и струва 22 000 лева. Такава олелия, такова възмущение се развихри, сякаш г-н Вукев си е купил с пари на дружеството „Порше Кайен” за лично ползване!  А когато трошеше собствените си автомобили по пресечените терени  всичко беше ОК. Заплатата му, за която толкова страдате, се определя от КЕВР. Тя е публична и е в размер 6 минимални работни заплати за работещите на безсрочен договор. Точно  същото е получавал и предшественика му, който си е вършел съвестно работата. Тогава е можело, сега – не.

Лицемерие е да показваш загриженост за селата от селата, а да стартираш подписка против предложението за нов квартал  в с. Радилово с подвеждаща информация същия ден, в който си го „одобрил”.

На 10 декември – понеделник – ще бъдем в село Радилово, заедно с кмета и главния архитект  на Общината, където ще бъде представен истинският проект.

От всичко избороено до тук излиза, че ни взимат за слепи, глухи, некомпетентни да видим и оценим това, което се направи:

 • Започна поетапен ремонт на тротоарите;
 • Изгради се нов модерен Център за услуги в Общината, в която работят компетентни служители, удобен е и е в услуга на всички;
 •  Попитайте какво мислят учителите и учениците от Техникума за площадката за стрийт фитнес,  за модерните лаборатории, дарени от „Биовет” АД и за съвсем скоро почистения  двор;
 • Попитайте какво правят  в многото спортни клубове щастливите деца;
 • Факт е концесията за плувния комплекс, който след големия ремонт заблестя отново;
 • Попитайте усмихнатите деца какво правят по европроекта „Шарени мъниста”;
 • Факт е новото общинско социално предприятие по европроект, дало работа на 30 души.
 • Питайте онези 70 души, които 2 години получават топъл обяд, а  от месец декември стават 420 и ще се хранят още две години;
 • 525 инвалиди получиха от Общинска администрация пакети с хранителни продукти;
 • Санирането – никой не отрича направеното от предшестващите. Реализира се започнатото, надгражда се, което също заслужава адмирации. Между  другото г-н Зайчев не казва АЗ, а „направихме, подготвихме, с експертите, със специалистите , с екипа“ и пр.
 • А културните прояви са неизброими – има за всеки вкус за всички и по много!

Мога да изброявам още,  и още, още много има да се прави и затова е приемствеността, това държавническото поведение.

И сега перлата в короната – уникалната съвременна спортна площадка, дарена от „Биовет„ АД направи всички щастливи и стана още една емблема на града. Тя е факт благодарение волята на ДАРИТЕЛЯ  „Биовет „ АД. За реализирането й работиха много хора. Тя е плод на общите усилия  от една страна на ръководството и работещите във фирмата,  а от друга –  на добрата комуникация между ДАРИТЕЛЯ,  гражданското общество и Общинската администрация. Впрочем  това е мнението на господата Желязков и Домусчиев. (Между другото попитаха къде бяхте  Вие на откриването.)

Недоумявам защо Ви подразни посещението на г-н Цветанов. Визитата на политик от такъв ранг е преди всичко жест на уважение към  гражданите на общината и ДАРИТЕЛЯ и признание за отлично изпълнена работа. А може би  точно това Ви подразни.

 В този ред на мисли в Общинския съвет се оформиха две групи – управляващо малцинство и опозиционно мнозинство. Едни искат да работят, други чертаят предизборни схеми.  Ситуацията изглежда „Мисия невъзможна”. Иска ми се да вярвам, че все пак здравият разум ще надделее, както когато гласувахме „ЗА” съдбата на рушащата се сграда в с. Капитан Димитриево. (Една седмица преди това се намериха „недокръстени” да плашат жителите, че там ще се строи джамия. Много опасен ход!)

Живеем в малък град и се питам струва ли си да залагаш името и авторитета си за нечии амбиции.

Комунистите ни обещаваха светло бъдеще – видяхме го. Те продължават да ни обещават още. Едното е в миналото, другото е в необозримото бъдеще. Ние обаче сме тук и сега, за да си свършим работата. Кой ще бъде бъдещият стопанин на общината  ще реши избирателят. Колкото до  Николай Зайчев – не му берете грижата! Дипломата за юрист, ръцете и главата няма да му вземе никой. А хъс за работа има и за раздаване!

Но да ви върна към дарителството – за мен е Божи дар, който притежават само широко скроените хора, с големи сърца. И не е важно с колко участваш, а жестът. От една година след като създадохме Клуба по тенис на маса обмислям  откриването на  набирателна (дарителска ) сметка, която съм обсъдила с колеги, юристи и с кмета. Средствата от нея  ще се използват за  спорт, култура, образование, социални дейности  и евентуално за малки инфраструктурни проекти. Уточнявам, че тази сметка няма нищо общо със спонтанно възникналата на последната сесия идея на д-р Пенев, в която също се включих с предложените от него 20 лева  – колкото повече, толкова повече, както казва Мечо Пух. Доказала съм , че стоя зад думите си – гласувах ПРОТИВ увеличението, въпреки лекото объркване („Който е без грях  нека пръв да хвърли камък” (Йоан. 8:7)  и няма да взема тези пари.

Дойде моментът да стартирам кампанията по набирателната сметка, като първоначално ще внеса 240 лева – цялата сума  на увеличението за 12 месеца. Същата сума ще дари и общинският съветник Илиян Петров. Имам съгласието на д-р Маджаров и д-р Лепарова.Предстоят още разговори. Началните  480 лева вече са факт. За предстоящатата  сметка ще дам допълнителна информация. Нека всеки от нас с дух на дарител, независимо в кое кътче на света се намира, се вкючи в инициативата! Нека и ние да оставим нещо след себе си!

И в заключение се надявам, че съм успокоила онези, които смятат, че въпреки всичко ще вземем увеличението. Наричаха ни  „тъпани” (аз лично повече приличам на сестричката на човечето на „Мишлен”) и очаквам и те да се вкючат в кампанията.

Вече доказахме, че с общи усилия можем много.

Нека отворим сърцата си!

На 6 декември празнуваме Св. Николай Мирликийски Чудотворец, а и по Коледа стават чудеса.

 

            ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!

 

 

             Гр. Пещера 

Декември 2018 година

                                                                     С УВАЖЕНИЕ,

            Д-р Лиляна Кавръкова

 

 

 

 

 

           

Коментари