Институции

Общините вече имат доброволни формирования с решения на ОбС, предстои набиране на хора за тях

Всички общини, с изключение на Септември, вече са създали доброволни формирования с решения на Общинските им съвети, съобщи секретарят на Съвета по сигурността Георги Рабаджийски. Те ще бъдат включени в националния регистър на тези формирования и ще получат свой уникален номер, информира http://pz-info.com.

Доколкото имам информация, в бюджета за 2013 г. са заложени средства, които впоследствие ще бъдат пренасочени към бюджетите на общините за доброволците, каза още Рабаджийски. Предстои набирането на доброволци по общини, след което те ще преминат обучение в АМВР и през декември формированията трябва да имат завършен вид. Хората ще преминат обучение и ще имат сключени застраховки. Нормативно, според разработените от МФ таблици, за община като Пазарджик, доброволческото формирование ще бъде от около 60 души.

Самата дума „доброволци” подсказва, че те ще бъдат използвани при пожари, наводнения, земетресения.

В момента всяка институция работи със свои доброволни формирования – например по Закона за горите са гасачески групи, по линия на БЧК са други, т.е., дали формированията ще са за определени дейности, все още трябва се уточнява.

Коментари