Институции

Общината и полицията се е координираха как да действат при лошо време

Пещера.Във връзка с информацията за очаквани опасности, постъпила от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН и съгласно планираните превантивни мерки от Националния щаб, в община Пещера са предприети действия за координация между институциите. Секретарят на Общината Борис Фолев и началникът на полицейското управление гл.инспектор Елена Абаджиева определиха рамките на съвместната работа в случай на риск. Дежурният на Общината ще предава на дежурния на РУ Пещера регулярно информация за състоянието на реката. Ако завали дъжд ще се следи състоянието на язовира в с. Капитан Димитриево. Неговият капацитет е 516 000 куб. м., в момента е пълен на по-малко от половината.

От Общината подават информация на всеки 2 часа. От полицията ще поддържат връзка с най-голямото предприятие „Биовет“, за да получават информация за състоянието на неговия водоем „Чепински  вриз“ и с Напоителни системи за състоянието на изравнителния водоем, който е в близост до „Чепински вриз“. И двете съоръжения се пълнят контролирано.

В същото време в Пазарджик снощи се проведе работно съвещание под ръководството на заместник-министър Стефан Балабанов.

По негово разпореждане снощи в сградата на ОДМВР-Пазарджик се проведе заседание в което взеха участие директорите на областните дирекции в Пазарджик, Пловдив, Смолян, директорът на РДПБЗН-Пазарджик, представители на областната администрация в Пазарджик.

Създадена е необходимата организация за извършване на комплекс от превантивни мерки по повод на очакваното влошаване на времето – наличие на силен вятър и обилни валежи. В реално време се извършва непрекъснат мониторинг на язовирите и речните корита на териториите на трите области, състоянието на пътната мрежа, електропреносната мрежа и рисковите места за образуване на свлачищни процеси. В тези дейности са ангажирани автопатрули на полицейските управления, дежурни екипи от районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“, областните и общинските администрации, кметовете на населените места, фирмите ангажирани с пътната поддръжка  и електроразпределителното дружество. Заместник-министърът призова гражданите да подават своевременно информация на телефон 112. До отминаване на лошото време е ситуиран и допълнителен център в ОДМВР-Пазарджик, в който могат да се получават и обобщават сигнали от трите области на телефон 0888 481 353.

Коментари