Институции

Обжалване на обществена поръчка изправя 9 общини пред криза с боклука

Пещера.Деветте общини, които са членове на Регионалното сдружение на дейностите по отпадъците – Пазарджик поискаха от областния управител да обяви частично бедствено положение, касаещо част от територията на областта.

Причината е обжалването на обществената поръчка с предмет „Избор на оператор за експлоатация, мониторинг и поддръжка на Регионално депо за неопасни отпадъци – Пазарджик, Клетка I и съпътстваща инфраструктура“. Това обжалване прави невъзможно стартирането на реалната работа на депото от 1 януари, а в същото време от първия ден на годината всички стари сметища, които не отговарят на изискванията трябва да бъдат затворени.

Тази ситуация поставя деветте общини в невъзможност да извозват отпадъците в първите дни на годината. Крайният срок за обжалване на решение на КЗК, с което е отхвърлена жалба срещу избора на оператор на депото е 3 януари. Ако няма обжалване избраната фирма ще стартира работата на депото и проблемът ще е решен. В противен случай ситуацията ще се усложни.

В тази връзка днес във всичките 9 общини провеждат заседания кризисните щабове. На заседанието в Пещера е взето решено за 1 и 2 януари да бъде организирано временно място за събиране на сметта и ако депото започне работа, отпадъкът да бъде извозен, научи Пещераинфо.

При ново обжалване на обществената поръчка пред съда ще се наложи обявяването на бедствено положение, за да може депото да заработи при извънредни условия.

Коментари