Институции Общество

НУ“Михаил Куманов“ стартира нов проект

Написано от Пещераинфо

Петдесет и две деца от пещерското училище „Михаил Куманов“ ще бъдат включени в нов проект с наименование „Четири по-добри изкуства – писане, рисуване, танци и театър“. Това стана ясно днес по време на пресконференция в школото. Средствата за проекта ще бъдат отпуснати по програма РА 14″Културно предприемачество, наследство и сътрудничество на Европейското икономическо пространство. Целта на проекта е да се популяризира културата на ромите, разширяване и привличане на нови публики към техните инициативи и ангажиране на мнозинството с малцинствата чрез изграждане на нови, творчески пространства за междукултурен диалог, себеизразяване и споделяне.

Ръководител на проекта е Дария Якимовска, чрез водещата организация сдружение „За по-добро бъдеще“. Продължителността на проекта е четиринадесет месеца, а в неговите рамки ще се осъществят няколко инициативи – пътуващ спектакъл „Приказки без край“, Шокаритет ателие и национален конкурс за творческо писане. Децата ще бъдат разделени на групи, като 14 от тях ще бъдат заети със спектакъла, а останалите ще бъдат в три групи – за писане, песни и танци, рисуване. Идеята на създателите на проекта е да се стимулира у децата интерес към културно – историческото наследство оставено то техния етнос, една от целите им ще бъде да съберат автентични танци, песни, приказки и обичаи.

В края на проекта ще се реализира и идеята за „Приказки без край“, като спектакълът ще бъде съпътстван от пътуваща изложба с рисунки на ромските деца създадени в рамките на този проект. Средствата за него са 145 914 лв. , като 85% от тях се осигуряват от финансов механизъм на Исландия, Лихтенщайн и Кралство Норвегия, а останалите 15% ще бъдат от национално финансиране. Спектакълът и изложбата от Пещера ще бъдат показани в Паталеница и пернишките села – Извор и Гълъбник. Представленията ще бъдат снимани от професионален оператор, а течението на дейностите ще бъде публикувано във Фейсбук страница и сайт на самия проект, поясни Якимовска.

Домакин на днешната среща бе директорката на НУ“Михаил Куманов“ – Виолета Паева и старши учителите от нейния екип, които ще вземат участие в осъществяването на проекта. Гост бе Галина Барова, директор на ОУ“Христо Смирненски“ в Пазарджик, която вече е реализирала предишни проекти на сдружение „За по-добро бъдеще“. Тя разказа, че организацията е надежден партньор и децата взели участие в предишните им дейности са били приятно изненадани от интересните занимания организирани от сдружението в лицето на Дария Якимовска.

Коментари