Спорт

Нови успехи за ракетомоделистите

Написано от Добрина Димитрова

Плиска.При участие в международната купа по ракетомоделизъм в България състояла се на 4 и 5 Май 2019г. край град Плиска, на която имаше състезатели, както от България така и от Швейцария, Турция и Румъния, з.м.с. Димитър Вачков завоюва златната купа, а м.с. Павел Тилев бронзова в най-атрактивния клас копия на модели.

На националните ученически състезания по Ракетомоделизъм на 12 Май 2019г., организирани от Министертвото на образованието и науката(МОН), Националния дворец на децата в София и Модел клуб-Пазарджик, състезателите от Пещерския клуб по ракетомоделизъм се представиха отлично. Участие взеха 8 клуба по ракетомоделизъм в страната.

Клубът участва с 8 ученика в две възрастови групи, 5 деца до 7-ми клас и 3-ма юноши от 8-ми до 12-ти клас. Равносметката от това състезание са 8-завоювани медала в индивидуалните класирания, 1-златен,  4-сребърни и 3-бронзови. В отборното класиране при юношите златната купа за 6-та поредна година отново е в Пещера, а при много-оспорвани битки завършващи в някои класове с флайофи децата успяха да се включат в челната тройка и завоюваха бронзова купа, в отборното класиране. При юношите Костадин Кръстанов е златен медалист, а Георги Динчев с два сребърни и един бронзов медал и Йордан Мадин със два-сребърни медала.

Фаворит при децата е Андон Георгиев с 2-бронзови медала от 2-та класа, в които участва. След флайоф в най-масовия клас с парашут успя да се включи в челната тройка. Йордан Джинин, Владимир Козарев, Георги Петърнейчев и Георги Башкехайов също взеха активно участие и малко не им достигна да се включат в челните тройки, но допринесоxа за общото отборно класиране.         Тази година МОН отпуска едногодишни стипендии за златните медалисти от националните ученически състезания, което допълнително мотивира учениците да се занимават с полезни извънкласни форми.

         

Коментари