Култура

Новите фолклорни ризи на ЦПЛР ОДК ще видим в събота на “Пъстроцветна Пещера”

Написано от Пещераинфо

Шестдесет нови фолклорни ризи ще съхраняват частица от българската история в ЦПЛР ОДК Пещера, новината съобщи Руса Каврошилова – директор на културната институция.

Дамската фолклорна риза с оригинална бродерия, изработена от „Бозов Стил“ ЕООД в Смолян е украсена с български шевици. 25 атрактивни и удобни костюма вече радват малките грации от мажоретен състав „Перистера“.

Средствата за покупка на облеклата в размер на 10 000 лв., са събрани от гражданите на Пещера и „Биовет“ АД. Дарителският чек за сумата бе връчен на ОДК по време на концерт, посветен на откриването на новата учебно-творческа година.

„Гардеробът ни се увеличи с 13 македонски, 8 шопски, 10 тракийски традиционни ризи. 12 са новите  дрехи от беломорсо-тракийската фолклорна област, ихтиманско- пазаджишките са 17 на брой. А украшенията за глава са 13 броя. Гордея се с новите придобивки, защото те са изкуство, с което предците ни са предавали послание за здраве, любов и благоденствие. В тях са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина.“, каза Руса Каврошилова.

”Българската шевица е една от най-колоритните на Балканския полуостров.” – подчерта тя. За първи път костюмите и новите ризи ще бъдат представени пред публика на 27-и април, Лазаровден, когато за трети пореден път ще се състои фестивалът “Пъстроцветна Пещера”.

На сцената ще видим и изпълненията на артистите от ЦПЛР ОДК – Пещера. Те ще поднесат съвсем нова концертна програма на своите почитатели. Момите ще са пременени в новите традиционни фолклорни носии, ще пеят обредни песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Ще изиграят характерни за този празник танци. А ръководството на детския комплекс, ще благодари на хората, станали съпричастни в набирането на средства за новите ризи на съставите.

Очакваме ви в събота от 11:00 ч., на пл. „България“. Както винаги ще има възможност и за закупуване на саксийни и градински цветя за всички, които искат да направят двора си още по-красив.

Коментари