Общество

Новата турска конституция забранява банките за сперма, абортите и ражданията чрез цезарово сечение?

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) има намерение да внесе в проекта за нова конституция на страната текстове, които могат да бъдат основаниеза забрана на банките за сперма, абортите и ражданията чрез цезарово сечение, съобщава в. „Хюриет дейли нюз“.

Парламентарната комисия за съставяне на новата конституция в момента разглежда предложенията на представителитена управляващата и трите основни опозиционни партии за главата „Фундаментални права и свободи“.

ПСР предлага в новата конституция да бъде включен текст,с който на държавата се възлага задачата да предприема

необходимите мерки за „продължаване на поколенията“, съобщава в.“Миллиет“. Този термин е предпочетен на мястото на формулировката за „семейно планиране“ и според анализатори можеда бъде използван като основание за забрана на банките за сперма, абортите и ражданията чрез цезарово сечение. Според предложения текст държавата следва да се грижи за продължаванетона поколенията и развитието на децата.

В края на май премиерът Реджеп Тайип Ердоган критикува ражданията чрез цезарово сечение и определи абортите като“убийство“. Турското правителство обмисляше промяна на закона за абортите, а именно намаляване от 10 на 4 седмици на допустимия в Турция срок за доброволно прекъсване на бременността, новпоследствие отстъпи от тези намерения. Плановете за ограничанена абортите провокираха дебати в страната, като представители на опозицията, неправителствени организации, женски организации иорганизации за семейно планиране остро критикуваха премиера по този въпрос. /БТА/

Коментари