Култура Любопитно Общество

Никулден на „Никулска черква“ край Радилово

Радилово. Стотици жители на Радилово и техни гости изпълниха местността "Никулска черква" над пещерското село по повод Никулден. Отец Димитър отслужи водосвет за здраве, оркестър допринасяше за доброто настроение, а декемврийското слънце допълнително сгряваше празнуващите. Гост на празника бе кметът на община Пещера Николай Зайчев, който получи възможност да отпразнува именния си ден с множеството на „Никулска черква”.

nikulska_cherkva1

Местността се намира на няколко километра западно от село Радилово, пътува се по доста труден път, непроходим с обикновен автомобил. Въпреки това преди 6 години ентусиасти от селото решават да възстановят старата черква. Един от тях е общинският съветник Илиян Петров, без който според радиловци начинанието не би успяло. Петров, с подкрепата на дарители и помощта на останалите ентусиасти, изграждат параклис "Свети Никола". През 2011 г. Божият храм е напълно завършен и изографисан. Днес там е изграден покрит кът с кмина, има множество места обособени за пикник, чешма.

nikulska_cherkva2

Маркирано е мястото на старото черковище, вярващите палят свещ в поддържания параклис. Обособена е цветна градина. Освен през декември, „Никулска черква” събира хората и на летен Никулден.

Коментари