Култура

Николай Илчевски : С Пещера ме свързват двадесет от най- хубавите ми младежки години

Пещера-Пловдив. Николай Илчевски е израснал в Пещера, където е завършил основно училище и гимназия. В момента е активен член на клуба на пещерци, живеещи в Пловдив. Това е една организация от влиятелни личности във втория по големина град в България, която всяка година кани ръководството на гр. Пещера на свои тържествени срещи. 

Николай Илчевски е съвременен български писател, известен с оригиналния си език и стил на живот. Едно от най-добрите журналистически пера, което е излязло от Пловдив. 
Потомъкът на стар род от зидари и скотовъдци и досега е влюбен в това население – в което човешката душевност и изобретателност създават красива и сурова симфония между човека и природата.Вманиачен пътешественик, любител на стихиите и на гледките, страстен любител на гъбите и купоните.

Дълго време журналист, редактор, главен редактор, директор в различни медии.
Създавал от бял лист (от нула) радио, вестник, списание и рекламна агенция.
През 1992 г създава със свои колеги от бранша вестник „Пловдивски новини” и е първият му главен редактор и трети по дялове съдружник. През есента на същата година започва да подготвя (пак в съдружие) частното радио TNN.
През 1997 г е поканен на специализация във Вашингтон в Гласът на Америка VOA САЩ.
Работил първо като директор новини, а после и като административен директор на кабелната телевизия „Евроком”. С много голям стаж и опит в рекламата

Автор е на 10 книги, от които общия тираж на продажбите е близо 20 000 копия. 
Още с първата си книга „Десет приказки, които разтърсиха света” доказва, че работи с език, който впечатлява хората. Тиражът на книгата е изчерпан за няколко месеца. Същото става и с втората му книга – „Ръководство за половозрели безделници” – чийто първи тираж от 5000 броя е изкупен за година. Това негово заглавие през 2014 г беше издадено за трети път.
Подобна съдба имат и „500 патагонизма” и „Хубавата Ив Анка”.
Енциклопедията му „Пловдив най най най”, с бързо продаващ се тираж, е призната за едни от най-добрите рекламни проекти, правени някога за града, в който Илчевски живее.
В момента авторът пише на свободна практика за различни медии. Има собствен бизнес в областта на рекламата и корпоративния пиар. Преподава журналистика и реклама. Живее в собственоръчно направена каменна къща. Събира камъни, дървета и пясък от целия свят.
Негови заглавия са „Десет приказки, които разтърсиха света”, „Ръководство за половозрели безделници” – малцина автори могат да ви накарат да се смеете, когато ви съобщават сериозни неща. Иронията на места прераства в сатира, както и в разкошни философски есета, „Коляното на стоножката”, 
„ 500 патагонизма”, „Хубавата Ив Анка”, „Пловдив най най най”, „Металургия на думите” , „Теория и критика на онанизма” и „Записки от селската кръчма“.

Коментари