Институции Общество

Николай Зайчев по актуалните теми на деня

Повод да се срещнем с кмета на Пещера Николай Зайчев е състоянието на града след продължителния снеговалеж и трайното застудяване, както и други актуални теми за града и цялата община.

Г-н Зайчев доволен ли сте от снегопочистването?

Доволен ще бъда, когато тази услуга бъде изпълнена съгласно моите изисквания за качество. Като човек, който ежедневно се движи по улиците на града ще кажа, че не съм доволен. Като ръководител обаче не мога да не се съобразя с реалността. А тя е такава – 12 или 13 дни, през които валя сняг, който трупаше. В същото време виждате сами какво съобщават климатолозите- това е най-студеният януари от половин век насам. Като количество на падналия сняг пък е 200% повече от нормите за януари. Такава зимна обстановка не сме имали много отдавна. Миналия януари също наваля, но ден-два, след това снегът бързо се стопи. Това не ни даде възможност да видим какви са ни възможностите за снегопочистване. Знаете, че тази услуга в Пещера се извършва от общинското предприятие „Чистота и поддържане на общинската инфраструктура“. Целият наличен състав на предприятието бе навън и участваше в снегопочистването, както и цялата техника. Хората работиха часове наред без почивка. За съжаление всичко това се случваше в период и на грипна епидемия, а грипът не подбира кой и кога да се разболее. Въпреки това мнозина дори и болни бяха навън. Освен това ние трябва да спазваме и правилата за безопасен труд, при минус 17, минус 18 градуса се работи трудно. Отделно след минаването на снегопочистващата техника, много хора побързаха да изхвърлят снега от тротоарите на пътното платно. Тези места лесно могат да се установят, защото там са се образували големи ледени участъци, които контрастират с останалата част от улиците. И това не искам да звучи като оправдание, но такива са фактите.

Всяка такава ситуация върви със своите поуки и ние сме си взели такива. Според финансовите ни възможности в бюджета бяха заложени средства за закупуване на Мерцедес Унимок – машина, която в зависимост от монтираната приставка може да бъде снегорин, да опесъчава, да кастри. Предстои да обявим процедура и да закупим такъв камион. Предвидихме пари и за нова машина за почистване на тротоарите, в същото време се оказа, че друга такава машина през последните години е стояла в забвение, ние я извадихме, беше ремонтирана и вече може да се използва. Предвиждаме и други действия.

Знам, че тази ситуация създаде затруднения на пещерци, но нека всички си дадем сметка, че и условията са трудни.

Г-н Зайчев появиха се снимки на препълнени контейнери на Екопак?

-Да, има проблем с тяхното извозване.Предупредихме фирмата, че трябва да си свърши работата. Тези съдове могат да се изпразват само от тях.

Но с отпадъците има много проблеми. Хората, които живеят в периферията на кв.Пирин страдат от това, че някои наши съграждани пренасят отпадъците си до контейнерите там, препълват ги и това създава дискомфорт и напрежение, защото редовните данъкопланци недоволстват срещу действията на онези, които заради незаконните си къщи не плащат такса смет, но образуват големи количества отпадъци. Още повече, че в целия град се стараем да има достатъчно съдове за смет.

Проблем има и с друга група хора, които просто си харесват тротоар или зелена площ и ги превръщат в локални сметища. В крайна сметка така увреждаме собствената си околна среда. Миналата година купихме и предоставихме стотици кофи за смет, нови контейнери бяха разперделени в целия град.

Вижте аз живея в този град и каквото дразни останалите му жители, това дразни и мен. Разликата е, че сега като кмет имам възможност да променям това. Но за да се случи трябва да върви двустранен процес, защото няма как да има активност от наша страна, а от другата всичко да продължава по старому.

Приехте новият бюджет, какво можем да очакваме?

Така е, на заседание на Общински съвет на 26 януари определихме финансовата рамка за 2017 г.

Важното за тази година е, че ще направим ремонт на околовръстното шосе за 2 милиона лева, които знаете, че бяха отпуснати като целева субсидия. В същото време нашата община е една от малкото, които вместо да продават придобиват имущество. Миналата година си откупихме бившия ресторант „Родопски светлини“, сега предвиждаме той да бъде основно преустроен и ремонтиран и да се превърне в съвременен център за работа с граждани. Всички услуги, които в момента гражданите получават в сградата на общината ще бъдат свалени на нивото на площада, което едновременно ще улесни хората и ще ускори процедурите.

Около 80 обществени и жилищни сгради ще бъдат обхванати от националната и европейската програми за енергийна ефективност. Сградите на Общината, полицията, Ритуалната зала, ОДК ще бъдат санирани и ще придобият нова визия. Три блока вече са завършени и живеещите там отчитат ползите от енергийната ефективност.

Очакваме одобрение на проекта за цялостна рехабилитация на пътя до „Св.Константин“, в същото време текат процедурите и предстои да започнем да укрепваме свалчищата по трасето. С европейски средства ще се ремонтират улици в трите населени места, основно такива, по които е минал Водният цикъл.

Вече имаме готов проект, а освен това имаме и финансиране за изграждане на система за видеонаблюдение. Камери ще има както в Пещера, двете села, на „Св.Константин“, така и на паркинга на пещера „Снежанка“, където често има посегателства срещу автомобили на туристите. Камерите ще бъдат свъзрани с полицията.

И тази година ще има фестивал на „Св.Константин“ и рокфест на „Перистера“. Мислим и за други културни събития.

Преди всичко започва сериозна строителна година. Ще продължим и активното проектиране на важни обекти и търсене на финансиране тези проекти да се осъществят. Това касае цялостно почистване на коритото на реката по протежение на целия град, както и проектиране на ремонт на градския пазар, който е в окаяно състояние.

Заложили сме и множество малки неща, които обаче да бъдат полезни за хората.