Култура Общество

Нидал Алгафари плени пещерската публика

Пещера.Продължават проявите от празниците на културата по повод деня на Пещера. Снощи пещерската публика имаше удоволствието да се срещна с Нидал Алгафари – наполовина българин – майка българка и наполовина сириец- баща му е родом от Сирия от стар дамасчански род. Живял е и в двете страни. Автор, режисьор, сценарист, директор.Имал е много роли в живота. Интересува се от история на Арабския свят, от религии – прочел е Корана и Библията. Силно влияние върху него оказват Достоевски и Тургенев. И до днес чете много. Следи с интерес и познава добре новата българска и световна литература. Автор на книгите : „ Орисани да избираме”, „Любиш ли, ти Бог си!”, „Аллах, милост нямаш ли?”, „Боже, защо Господ лъже ?”.

Те представят развитието на християнството и исляма, провокират читателите да се замислят за религиите и начина им на употреба в съвременния свят. В трилогията авторът си поставя нелеката задача да ни напомни за места и личности, които разказват за силата на българския дух – Рилския, Бачковския, Преображенския и Троянски манастир, мостовете на Кольо Фичето, Паисий Хилендарски, Захари Зограф, поп Богомил… 

Алгафари е убеден, че тези имена от българската история заслужават много повече от няколко реда в учебниците. Деликатната тема за религиите присъства не с идеята за утвърждаване на една или друга, а по-скоро с размисъл върху налагането на догмите.

Книгите на Нидал Алгафари са отключена врата към неговия свят и душа. Любопитен е начинът, по който авторът пресъздава сюжетите и преплита съдбите, минавайки през много фолклор и етнография. Авторът изгражда красив, богат, звучен стар език, заедно с диалектите и чуждиците, които са навлезли в нашето ежедневие. Разказвайки няколко преплетени сюжета – за тайната, за очакваната, за забранената, за традиционната любов, твореца много добре е усетил и женската природа. Любовта като смисъл на живота! Светът на творчеството на Нидал Алгафари е едно разнообразие от герои – неповторими и запомнящи се. Завладяващи с пъстротата на духовния им живот и мъдростта на традициите и красивите им обичаи. Авторът запалва онова пламъче, което само будителите са успявали, за да съхранят духа ни и да запазят духовните ни ценности . И всичко това поднесено за нас читателите!

Пред присъстващите Алгафари разказа за нестинарите. За нас те имат образа на хората, които танцуват върху жаравата. А те са били цяло общество със своята уерархия

Водещ на срещата бе Радка Кръстева.

„Днес ние се докоснахме до магията на неповторимото слово на твореца Нидал Алгафари. Слово, което с емоциите и чувствата си докосва сърцата на читателите! Позволете ми от името на всички присъстващи да му благодарим и да му пожелаем здраве, творчески и ползотворни успехи, лично щастие и много верни читатели“, каза в края на срещата Богдана Сиракова от Библиотеката.

Преди срещата в ресторант "Хий", Нидал Алгафари посети Библиотеката към читалище „Развитие“.

 

Коментари