Институции Общество

Не тръгвайте на път без зимни гуми – ще ви глобят

pixabay
Написано от Пещераинфо

От днес са задължителни гумите със зимни характеристики. Според последните промени в закона, приети в началото на 2017 година, от 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да са със  зимни гуми или с такива с минимална дълбочина на
протектора 4 мм.

От днес при проверките в рамките на вървящата от две седмици акция „Зима“ полицията ще налага и санкции, съобщиха от МВР.
Глобата за неизрядните водачи е 50 лева, като се отнемат и 6 контролни точки. Дали грайферът е в нормата може да се провери лесно с монета от 1 лев. При поставянето й в протектора той трябва да покрива ринга около средната част.

Производители на гуми предупреждават, че 4 мм грайфер е малък и той трябва да е поне 5 мм, за да „работи“ гумата добре.
Освен грайфера трябва да се има предвид и възрастта. Ако гумите са били в активна употреба повече от 6 години, сцеплението им на сняг и лед ще е много ограничено, дори и да има прилична шарка.
През зимата е препоръчително гумите да бъдат напомпени с 0.2 бара над посочените от производителя на автомобила стойности, тъй като заради разликите в температурите налягането пада. Добре е то да се проверява в гумите, когато те са студени, тъй като след шофиране, те винаги показват по-високо налягане.

Коментари