Политика

Неутрализираха незаконни пунктове за он-лайн залагания във Велинград и Пазарджик

Написано от Пещераинфо

На 22.11.2011 г. на територията на цялата страна бе проведена мащабна операция по неутрализирането на нова, наскоро изградена мрежа от незаконни пунктове за он-лайн залагания.

Антимафиотите от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”, заедно с регионалните структури на ГДБОП-МВР и НАП влязоха едновременно в 23 обекта, осъществяващи незаконна хазартна дейност в градовете: София, Благоевград,  Сандански, Пловдив, Първомай, Кърджали, Пазарджик, Велинград, Кюстендил и др.

След няколко месечното наблюдение е установено, че чрез  нелегалните букмейкърски пунктове са осъществявани залагания към сайтове, базирани извън територията на РБългария, посредством които е изтичал национален капитал в размер на около 70 хиляди евро седмично,  като по този начин е ощетяван  държавния бюджет от невнесени дължими налози.

Собствениците на нелегалните пунктове са създавали акаунти в интернет сайтове, базирани извън територията на страната и в офшорни зони, чрез които са осъществявали залагания на резултати от спортни срещи. При операцията инспекторите от НАП са иззели над 20 бр. компютърни конфигурации, чрез които са осъществявани незаконните залаганията,  попълнени фишове от залаганията, програми за залагания и други документи, относими към проверката.

Въпреки, че официално е обявено, че пунктовете представляват „интернет центрове за съдействане на клиенти”, по време на операцията, по безспорен начин е установено, че се касае за хазартна дейност, осъществявана без разрешение.

По данни на сектор ”Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” определени он-лайн хазартни оператори, базирани извън територията на страната, осъществяват периодични опити да  навлязат изключително агресивно на българският пазар, изграждайки мрежи от букмейкърски пунктове на територията на  цялата страната, грубо погазвайки българското законодателство и ощетявайки държавния бюджет от невнесени данъци.

Резултатите от проверката ще бъдат докладвани в Прокуратурата с оглед извършени престъпления, свързани с финансовата и данъчната система, незаконен хазарт, нарушаване правата на интелектуалната собственост и пране на пари.

 

 

Коментари