Общество

На 8 ноември празнуват хиляди българи

Написано от Пещераинфо

Църковен празник

На 8 ноември Православната църква чества Архангеловден – на името на главния архангел, пазител на Рая и страж на Божия закон. Архангеловден е известен и като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили. Св. Михаил е един от седемте ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.
Архангел Михаил представя божието слово; архангел Гавраил е носител на Божиите тайни; Рафаил – лечител на недъзите; Уриил – просветител на душите; Салатиил – молител и застъпник пред Бога; Иехудиил – прославящ Господа, а Варахиил е подател на Божиите благословения.  Ангелите са пазители на човешкия род, а всеки човек получава с рождението си по един ангел-пазител.

Основната насоченост на обичаите през този ден и името на празника се определят от народното вярване, че св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен Душевадник.
В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница – една от трите големи задушници през годината. В този ден се отдава почит към паметта на мъртвите. На Задушница близките и роднините на покойника се събират, за да направят помен – възпоминание на живите за умрелия. Това е и връзката между земната и небесната Църква. За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб. Отгоре се сипва вино от пръстена паница. На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всекиго. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Алина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим.

 

Празник на полицията

Професионален празник на служителите в полицията. Отбелязва се на Архангеловден от 1999 година. С Решение 38 на Министерски съвет от 29 януари 1999 г. църковният празник св. Архангел Михаил е обявен за Професионален празник на служителите от Национална служба“Полиция“на МВР. Със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет от 40-ото Народно събрание на 22 юли 2008 г.

Празник на месари и колбасари

Когато стане дума за колбаси, си представяме едно красиво плато с фино нарязани и майсторски подредени луканка, пастърма, филета, суджук. Вкусни, ароматни, апетитни. Даденост, към която посягаме, разрязваме, подреждаме и с огромен апетит изяждаме, без да си зададем въпроса кой е приготвил продуктите за това примамливо блюдо. Зад всеки вкусен колбас обаче стои трудът на майстора, вдъхнал с уменията си живот на рецептата, по която поколения негови събратя са майсторили същите ароматни месни специалитети. Тези ненадминати професионалисти, които правят трапезата ни по-богата, празнуват на 8 ноември – на Архангеловден. Тогава е професионалният празник на всички месари и колбасари.

Коментари