Избори Институции

На 4 септември започва регистрацията на партиите и коалициите

Написано от Пещераинфо

Регистрацията на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в местния вот на 29 октомври ще започне от 9:30 ч. на 4 септември. Крайният срок за регистрация е 17:00 ч. на 13 септември. Това каза на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя отбеляза, че ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции, формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в общинските избирателни комисии (ОИК).

Матева информира, че вече са назначени около 160 ОИК, при постигнато съгласие за състава от политическите партии. При 84 комисии не е постигнато съгласие. ЦИК ще вземе решение да назначи състава на тези комисии.

ОИК ще започнат своята работа на 9 септември, припомни Матева. Тя обясни, че с решение ОИК трябва да определят броя на мандатите на общинските съветници. На 29 октомври избираме 265 кметове на общини, а към момента точният брой на кметовете на кметства не се знае, посочи Матева. Тя каза, че броят на районите кметове е 24-ма за София, за Пловдив – трима, а за Варна – петима.

Местните избори са изборите, свързани с най-мащабна организация, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. По думите ѝ подготовката в ЦИК върви спокойно, съобразно плана и приетата хронограма.

Софтуерът за машините за гласуване трябва да бъде надграден, допълни Росица Матева.

Тя обясни, че когато е купуван софтуерът, в Изборния кодекс не е бил предвиден машинен вот за местните избори. По думите ѝ това не означава, че няма да има машинно гласуване на изборите през октомври.

Матева посочи, че ЦИК е в непрекъсната кореспонденция със създателя на софтуера и е имало среща. Тя добави, че от ЦИК са изпратили техническите изисквания относно софтуера. В повечето кметства ще се гласува с три бюлетини, на места и с четири, посочи тя.

Попитана колко ще струва надграждането на софтуера, Матева посочи, че се чака отговор за цената на надграждането на софтуера. По думите ѝ ще има отделна обществена поръчка за това.

Коментари