Общество

На 29 юли 1924 година е роден Димитър Пунев

Написано от Пещераинфо

Димитър Благоев Пунев е изтъкнат български актьор и режисьор. Роден е в Пещера. Учи в Държавната театрална академия в София в класа на проф. Боян Дановски  и проф. Н.О.Масалитинов. През 1955 – 1956 г. специализира режисура в Московския художествен академичен театър, а през 1967 г.   телевизионна режисура в Париж – в Централната френска телевизия. От 1968 г. е преподавател и доцент по театрална и телевизионна режисура във ВИТИЗ “Кр. Сарафов”.

Димитър Пунев има огромен принос за развитието на културния  и обществения живот в родния му град Пещера през 40-те и 50-те години на ХХ век, когато читалище “Развитие” става негов втори дом. Подготвя постановки, издирва изпълнители, рисува декори и афиши, набира реквизит.

Изключително богата е неговата професионална и творческа кариера. След завършване на Театралната академия от  1951 г. до 1964 г. работи в Пловдивския драматичен театър като режисьор, главен режисьор и директор. Участва в създаването на Смолянския драматичен театър, работил е за кратко време и в драматичните театри в Русе, Кюстендил, Перник и София . От 1968 г. работи в Българската телевизия като режисьор на редакция ЛИК и на Телевизионния театър.

В историята на българския театър Димитър Пунев ще остане със забележителните постановки , играни на сцена и в телевизията – “Мирандолина” от К. Голдони, “Без вина виновни” от А.Н.Островски, “Картоиграч” от Ф.М.Достоевски, “В края на нощта “ от М.Величков, “Каруцата и камъкът” от Й.Радичков, “Странната мисис Савидж” от Д.Патрик и др.

Големите заслуги на Димитър Пунев за развитието на Българското театрално изкуство му носят и значими държавни отличия, сред които орден “Кирил и Методий” І степен, Заслужил артист и други. Умира през 1991 г. София.

Коментари