Общество

На 24 януари 1922 г. умира ген.Атила Зафиров

Написано от Пещераинфо

Атила Зафиров произхожда от известен пещерски род. Неговият баща е Спас Зафиров – една от видните личности на Пещера през Възраждането – учител, просветител, поет и писател. Атила завършва Пловдивското класно училище през 1877 година, след което като доброволец участва в Руско-турската война (1877-1878). След Освобождението постъпва  във Военното училище в София и завършва с втория випуск на 30 август 1880 г. и е произведен в чин подпоручик. Следва в стрелкова школа в Русия. На 30 август 1883 година е произведен в чин поручик.

През Сръбско-българската война (1885) командва Комщицкия отряд, който разбива батальона на майор Милошевич на 6 ноември при с. Ропот. За проявеното мъжество и умелото си командване е награден с Орден „За храброст“ IV степен. Участва в преврата срещу княз Александър Батемберг на 9 август 1886 г., След контрапреврата е уволнен от армията и емигрира в Русия. През 1898 година се завръща в България и служи в 22-ри пехотен Тракийски полк и 9-ти пехотен Пловдивски полк.

През Балканската война и Междусъюзническата война командва 26-ти пехотен Пернишки полк.  Участва в отбиването на десанта при Шаркьой. Награден е с Орден „За храброст“ III степен. След войните полковник Атила Зафиров е военен комендант на българските части, разположени в гр. Ксанти,

През Първата световна война Атила Зафиров командва Трета бригада на Първа пехотна Софийска дивизия и се отличава при боевете срещу румънската армия. На 15 август 1917 г е произведен в чин генерал-майор. За участието си в Първата световна война  е награден с орден „За храброст“ IV степен, а село Сарсанлар, Силистренско е преименувано в негова чест на село Зафирово.

Генерал-майор Атила Зафоров умира на 24 януари 1922 г. в София.

Коментари