Институции

На 21 юни ще бъде открита паметна плоча на Богдан Миндизов

Пещера. На 21 юни 2018 г. се навършват 105 години от смъртта на подпоручик Богдан Миндизов – участник в Балканските войни и геройски загинал в боевете при Криволак..

В негова памет по инициатива на Община Пещера и Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще открият паметна плоча на 21 юни от 11.00 ч. на  кръстовището на ул”Богдан Миндизов” и ул.”Оборище”.

Кой е Богдан Миндизов?

В  пантеона  на героите дали живота си за свободна, независима и обединена България поколения българи, с особена почит, преклонение и възхита се обръщат към паметта на  всички загинали по време на войните за национално обединение от 1912 – 1913г. – а именно  Балканската и Междусъюзническата. Един от тях е нашия съгражданин  Богдан Христов Миндизов , чиято забележителна саможертва, го остави  само на 23 години, там – на бойното поле в Македония при Криволак.

Богдан Миндизов е роден на 8 октомври 1890 г. в Пещера. Още през ученическите  години у него се проявява таланта на самоук музикант – пее, свири на различни инструменти, даже композира. Активно участва в читалищния живот. С това е известен в своя роден град, но това ще го направи популярен и сред войниците в тежките дни и нощи на Балканските войни.  

Заради своята доблест, принципност и организационни умения подпоручик Богдан Миндизов е произведен в адютант на Дружината, който  като подофицер изпълнява щабни задачи и подпомага командира на войсковата част. Но музикалната му дарба не го оставя спокоен и в това тежко и драматично време. И на фронта той твори. Обзет от патриотични чувства Миндизов създава песента  „Потомци сме на Крум”. Тя става любима не само на пещерци, а се  пее от целия полк, превръща се в химн на полка. Всички я наричат „Миндизовия марш”.

Неговата храброст и неговата гибел, само на 23 годишна възраст, вечно ще живеят  в паметта ни и ще са огромен пример за идните поколения за това какво значат някои позабравени понятия като воински дълг, любов към Родината, саможертва.

Коментари