Общество

На Събора ще има от всичко за всеки

Написано от Величка Ачева

Пещера. Приятели, непознати, пещерци и гости от близо и далече ще пристигнат на Свети Константин на 27 и 28 юли за да вземат участие и да се потопят в магията на тазгодишното издание на Националния фолклорен събор „Св. Константин 2019“ . Освен участието на групи от цялата страна, по традиция ще има както много потребители така и много производители.

Всички места определени за търговска дейност вече са заети. Оказва се, че този вид търговия се упражнява от хора, които следят къде в страната се провеждат събори и се опитват да бъдат на всички за да предлагат своите услуги. „Тази година за пръв път на „Дългата поляна“ ще заработи работилница за обучение на деца по  дърворезба и ковано желязо“, каза за Пещераинфо Мария Малчева, гл. експерт- ангажирана с настаняването на продавачи и майстори. Съборяните ще имат възможността да избират традиционната скара приготвена на дървени въглища, бургери, домашно приготвени сладка и още десетки вкусотии. На посетителите ще бъдат предлагани изделия от художествен текстил, ръчни плетива, ръчно изработени бижута от смола, обобщава заявените в Общината места за павилиони Малчева. Първите атракциони ще бъдат монтирани още на 23 юли.

Цените за наетите търговски площи са определени съгласно Раздел 11 от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Пещера. Изразходената електрическа енергия за хладилници, осветление  и люлки ще се заплаща отделно, уточни Мария Малчева. А когато над поляната изгреят огромните ясни звезди сладкогласни народни изпълнители и хороводци отново ще ни накарат да превъзмогнем традиционните български крамоли и разпри и да отворим сърцата си за хубавото и непреходното, което ни прави българи. 

Коментари