Общество

На Никулден празнуват имениците, дарителите и още…

Написано от Пещераинфо

Един от големите християнски празници – посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровител на моряците, пътешествениците и банкерите.

Роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии.
Свети Николай е покръствал в правата вяра, а когато е кръстосвал моретата и се е сблъсквал с безброй опасности, той е успявал да се спаси, благодарение на молитвите и Божията закрила. Спасявал е също изпаднали в беда моряци и рибари. По тази причина българите почитат св. Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата.

На този ден храмовете се изпълват с християни за тържествената света литургия и за преклонение пред иконата с изображението на светеца. Моряците в открито море зоват на помощ св. Николай, рибарите го молят да напълни мрежите им.
Символ на празника на св. Николай Чудотворец, наречен от българите Никулден, е шаранът. На този ден във всеки български дом се приготвя рибник – шаран, пълнен с лук и орехи. Това е своеобразно жертвоприношение за светеца – повелител на моретата, реките и езерата, покровител на моряците, рибарите и всички изпаднали в беда.
От незапомнени времена първият улов винаги се принася в жертва на св. Николай, за да се заслужи покровителството му.
Никулден е предпочитан от българите празник за курбан след преживяно премеждие.

Честит имен ден на: Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница!  Честит имен ден на всички, бъдете живи ,здрави и много обичащи и обичани! Весело изкарване на празника ! Наздраве приятели !

На 6 декември в България се честват: Денят на банкера, Ден на дарителя, празнуват моряците и рибарите. На тази дата, в България, се чества и Денят на търговеца.

Коментари