Институции

Националният празник в Пещера

Написано от Пещераинфо

Пещера.С поднасяне на венци и цветя на паметниците на героите от национално-освободителни борби започнаха в Пещера честванията, посветени на Националния празник на България.

Кметът Николай Зайчев, заедно с народния представител Десислава Костадинова се поклониха пред паметника на руския воин кап. Николай Сафонов.

След това на площад „България“ последва тържествената част от празника. Кметът вдигна знамето на страната под звуците на химна и се обърна към присъстващите с тържествено слово:

 

Кметът на Община Пещера Николай Зайчев издигна знамето на България под звуците на националния химн.

Публикувахте от Peshterainfo Peshtera в Неделя, 3 март 2019 г.

На 3 март 1878 г. Санстефанският мирен договор възстановява Българската държавност и поставя край на петвековното османско владичество над българския народ. Още в предходните десетилетия преди Освобождението, българите са направили своя исторически избор, отричайки османската реалност като свое настояще и бъдеще. Те доказват с всички средства, европейската си идентичност и стремежа си да се интегрират в модерния европейски свят.

Този избор има своите исторически основания и перспективи. И ако в ранните столетия на османското владичество, той е преди всичко желание, то в епохата на Българското възраждане се превръща в смисъл и цел на живота на няколко поколения българи. Те отхвърлят натрапената им преди столетия имперска действителност във всички сфери на живота и с всички средства — от насоките на стопанската им активност, чрез овладяване на достоянията на модерната образованост и с политически действия, и най-вече въоръжената борба…

…Никоя друга дата в националния ни календар не събира така в едно Родолюбието, Саможертвата, Признателността, Преклонението и Възторга на българите от това, че сме свободни, че сме народ!

Трети март е клетва за вярност пред идеалите на Ботев и Левски и всички онези борци, дали живота си за нашата свобода.

Да коленичим мълчаливо и да издигнем своя национален и духовен ръст с онзи забележителен призив на хъшовете “Да живее, България!”“, каза пред жителите и гостите на Пещера градоначалникът.

По повод 3 март, Община Пещера бе организирала празничен концерт, в който участваха танцовия ансамбъл „Славейче“ и вокалната група „Славеи“ към ЦПЛР-ОДК и народните певици сестри Диневи.

Коментари