Общество

Натоварен уикенд за огнеборците от областта

Пазарджик. Натоварен е бил и уикенда на огнеборците от областта. Два са пожарите в горски фонд, които са потушени. В петък следобед бил получен сигнал в РСПБЗН-Пазарджик за възникнал пожар в местността „Баталите“ край Лесичево. По първоначални данни огънят тръгнал от запалена суха трева и храсти и се прехвърлил в близката борова гора. Незабавно към мястото се отправили два противопожарни автомобила и един джип от районната служба в областния център, заедно с дежурната смяна огнеборци. Към тях се присъединили служители на Държавното горско стопанство в Пазарджик със специализиран джип и група от 20 жители на село Церово. С дружни усилия пожара бил потушен, като е допуснато да бъде унищожена само 300 кв. метра от гората, а са спасени около 300 декара.
Аналогичен е и случая в землището на ракитовското село Дорково. Почти по същото време огънят обхванал близо пет декара иглолистна гора. Съвместни екипи от пожарникари, лесничеи и доброволци от местното население успели да го потушат. Така били спасени около 100 декара борова гора. Два са и случаите на пожари в селскостопански постройки на територията на пазарджишкото село Мало Конаре и велинградското Мечо Корито. При първия случай огънят успял да унищожи 60 км.метра от покривната конструкция, ярмомелка и 20 домашни птици. Спасени са намиращите се наблизо две постройки с намиращите се там животни. Причина за инцидента е наличието на необезопасена кварцова лампа. При пожара в село Мечо Корито стихията изпепелила фураж и около 800 бали със слама.
Най-много продължават да бъдат случаите на пожари в сухи треви, стърнища и отпадъци. Само през измиталите три дни огнеборците в областта са реагирали на общо 24 подобни сигнала. Това допълнително натоварва личния състав на ОУПБЗН-Пазарджик, увеличава разхода на гориво, смазочни материали и амортизира наличната техника. Спрямо всички нарушители ще бъдат предприемани най-строгите санкции предвидени в законодателството.

Коментари