Институции Култура Общество

Най-после ще има трети щат за библиотеката в Читалището

Пещера.С 10 милиона лева е увеличен бюджетът за културата в България за 2016-та година. Това стана ясно, след като днес Народното събрание гласува финансовите параметри по това перо на второ четене. От народния представител Десислава Костадинова научихме, че днешното гласуване носи и добра новина за читалище „Развитие” в Пещера. След няколкогодишни опити  да бъде осигурен още един щат за библиотекар, след застъпване от страна на депутата от ГЕРБ това вече е факт. Двата отдела в библиотеката ще се обслужват от трима души.

Припомняме ,че основният мотив за искането на поне един допълнителен щат за библиотекар е реалността, в която читалищата всъщност вече са информационни центрове, разширяват периметъра си на дейност в разнородни сфери, които отговарят на по-високите изисквания на хората.

Обемът от работа, с който се натоварват  е по-голям. Все по-често библиотекарите правят изнесени презентации пред различни групи- деца и възрастни. В такъв момент двата отдела на бибилотеката трябва да се обслужва от един човек.Двата раздела се помещават в различни помещения, което е допълнителна трудност.

Увеличава се и издръжката на един щат в читалищата.

 

Коментари