Институции Общество

Най-големият проект с финансиране по плана „Юнкер“ е в Пещера

В присъствието на председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, премиера Бойко Борисов и вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка, бе подписано споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. Финансирането ще бъде в областта на земеделието. Става дума за 100 млн. лева за предприятие за селскостопански и лекарствени продукти.

Средствата ще отидат за втори завод за лекарства в Пещера и разширяване на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград.  

Договорът беше подписан в НДК от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на "Хювефарма".

"Хювефарма" е мажоритарен собственик на "Биовет" АД. Министерският съвет одобри на първото си за годината заседание проект на Меморандум за разбирателство между правителството и "Биовет" за изпълнение на инвестиционен проект. Той предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на инвеститора. Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лева. Очаква се производството да започне през март 2020 г. 

Ние вече строим предприятието в Пещера. Това ще е завод за химични продукти, такива създадени на базата на биотехнологиите, уточни Домусчиев. Продукцията е на почти 100% за износ.

Към 80% от получените пари ще са за завода в Пещера, останалата част за изграждане на голям завод за ваксини в Разград, който в момента се проектира. 

Хората, които ще назначим, ще бъдат специалисти с доста над средното за страната възнаграждение, каза Домусчиев. Само специалистите в тези фирми ще бъдат над 210, отделно ще има допълнително разкрити спомагателни длъжности. 

Коментари