Институции Общество

Над половин милиард лева ще бъдат инвестирани в образователна инфраструктура

Правителството днес обяви, че за образователна инфраструктура по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъдат усвоени 631,9 милиона лв. От тях близо 17 милиона лева ще бъдат предоставени на четирите общини от Пазарджишка област, които са част от ОП“Региони в растеж“, сподели на официалната си страница във Фейсбук народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Десислава Костадинова. Това са Пазарджик, Велинград, Панагюрище и Пещера. Първите три са част от 39-те големи общини у нас. За обновяване и модернизиране на образователната инфраструктура в община Пазарджик ще бъдат инвестирани 7 941 085,71 лв. с тях ще се ремонтират общежитието на СОУ "Георги Бенковски", СОУ "Димитър Гачев", СОУ "Д-р Петър Берон" и ОУ "Христо Ботев“, ОУ "Любен Каравелов". Добрена за финансиране спортна инфраструктура имаме в СОУ "Димитър Гачев" и СОУ “Д-р Петър Берон.

В Панагюрище ще бъдат финансирани проекти за 5 929 237,02 в СОУ „Нешо Бончев”, ОУ „Марин Дринов”, ОУ „20-ти април”, ЦДГ „Първи юни“, ОДЗ „Райна Княгиня“, ОДЗ „Райна Княгиня“– филиал, ЦДГ „Пролет“ и ОДЗ Звънче. Проектите са за ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и достъпност на средата, доставка на ново оборудване и обзавеждане и благоустрояване на прилежащи площи.  За обновяване и доизграждане на материално-техническата база на Професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" –  Велинград са предвидени 1 300 000,00. Там ще се изгради  многофункционална зала, включваща физкултурен салон, съблекални със санитарни помещения, фитнес и заседателна зала. За подобряване качеството на образователната спортна среда  ПГСС „Царица Йоанна“ Пазарджик ще получи 1 300 000,00 лева.

Община Пещера ще получи 388 330,10 за повишаване на енергийна ефективност на Общински детски комплекс. Сградата беше в много лошо състояние след години на нехайно отношение. След приключване на проекта тя вече ще има напълно нова визия, но по-важното е, че покриват няма да тече, стаите няма да мухлясват и децата ще имат добри условия за извънкласните си дейности.

В цялата страна проектите обхващат 2400 училища и 2100 детски градини.  416 са учебните заведения, в които ще се ремонтира и изгражда спортна инфраструктура, те обхващат над ‎255000 деца. Освен това ще бъдат модернизирани и 13 университета с над 42,5 млн. лв.

Изнесените днес подробности за средствата, които ще бъдат инвестирани по тази Оперативна програма в образователна инфраструктура е още едно доказателство, че образованието е основен приоритет в управлението на правителството на министър-председателя Бойко Борисов.

Коментари