Общество

Могат ли ваксините срещу Ковид да доведат до безплодие?

Написано от Пещераинфо

Голяма част от хората не желаят да се ваксинират. Причината за това е твърдение, че ваксините срещу Ковид могат да доведат до безплодие. Но дали това е истина и имаме ли причина да се притесняваме?

От месеци в социалните мрежи се въртят твърдения, че „ваксините срещу коронавируса водят до безплодие“. Най-напред се говореше, че за детеродните си способности трябва да се тревожат най-вече жените.

Предлагаше се дори някаква биологична аргументация, според която ваксината щяла да изгради не само антитела срещу коронавируса, но и срещу един протеин, който участва в образуването на плацентата в матката и играе решаваща роля при бременност.

Причината била, че този протеин и спайк-протеинът много си приличали, твърдят привържениците на теорията за безплодието. Изследователите обаче са категорични, че това не е вярно. Спайк-протеинът на коронавируса се състои от 1273 аминокиселини, а другият протеин – от 538. И само един сегмент от пет аминокиселини е сходен, но не и идентичен. Тоест, прилика изобщо няма, пишат от DW.

„Ако е вярно предположението, че имунният отговор, който се поражда в резултат от ваксинацията, би могъл да доведе до безплодие, то тогава „безплодие ще възниква с още по-голяма сигурност след разболяване от COVID-19“, пише Удо Маркерт, президент на Европейската асоциация за репродуктивна имунология и ръководител на Лабораторията по плацентите към Университетската клиника в Йена.

Негов съавтор в това становище е Екехард Шлойснер, директор на Родилната клиника към университета в Йена и вицепрезидент на Германското дружество за пренатална медицина. „От гледна точка на репродуктивната медицина и изследванията на плацентата тези вече широко разпространени твърдения са съвършено неоснователни“, пишат двамата световно признати специалисти и горещо препоръчват на жените да се ваксинират.

Недоказуемите твърдения и фалшивите новини обаче хвърлят в тревога на само жените. В социалните мрежи се разпространява и твърдението, че ваксината прави и мъжете безплодни.

Каква е истината?

В рамките на едно изследване в САЩ учените анализирали спермата на 45 мъже преди и след ваксинирането и не открили никакво отрицателно влияние върху размножителната способност на мъжете. „При никого от изследваните мъже не установихме каквото и да било въздействие на ваксината върху сперматозоидите“, казва Даниел Насау, уролог и съавтор на изследването. Той е сигурен, че дори с много повече участници в такова изследване резултатите пак ще бъдат същите.

COVID-19 може да причини безплодие и проблеми с ерекцията

Ранджит Рамасами, също съавтор на изследването и професор по урология в Университета в Маями, предупреждава на свой ред, че заразяването с коронавируса определено може да създаде опасност за мъжката плодовитост. Докато ваксините срещу covid-19 не причиняват нито проблеми с ерекцията, нито безплодност, коронавирусът и предизвикваната от него болест създават много сериозен риск от такива проблеми, твърди професорът.

В свое изследване урологът и неговият екип успели да открият коронавируса в тестикулната тъкан на мъже, починали от COVID-19. Рамасами твърди, че вирусът може не само да повлияе на производството на сперматозоиди и плодовитостта, но и да доведе до смущения в ерекцията.

„Рискът от безплодие и нарушена ерекция расте пропорционално на тежестта на инфекцията. Затова горещо препоръчвам на всички мъже да се ваксинират, допълва той.

Източник: Нова вест

Коментари