Култура

Мобилните телефони не водят до по-често боледуване от рак

Децата и тийнейджърите, които използват мобилни телефони, не са изложени на по-висок риск от рак на мозъка от тези, които не ги ползват, установи най-ново швейцарско изследване, цитирано от световните агенции и БТА.
Проучването, водено от проф. Мартин Русли от Обществения здравен институт в Базел, изследвало 352 деца на възраст между 7 и 19 години с диагностициран рак на мозъка в периода 2004-2008 година. Те били от 4 страни – Норвегия, Дания, Швеция и Швейцария. Болните били анкетирани за това колко често са ползвали мобилни телефони, след което събраните данни били сравнени с тези на 646 здрави деца. Половината от участниците в проучването и от двете групи потвърдили, че редовно ползват мобилните си апарати. Децата, които говорели по тях от минимум пет години, не били изложени на по-висок риск от тумор в мозъка, от останалите, които не ги ползвали редовно.
Продължителността, както и броят на разговорите също не оказвали влияние върху здравословното им състояние.
„Ако използването на джиесеми е рисков фактор, то би трябвало пациентите с установени ракови заболявания на мозъка да са ги ползвали по-интензивно, заяви проф. Мартин Русли. Но проучването ни доказа, че това не е така“.
Изследванията на швейцарските специалисти установиха, че случаите на рак в мозъка при децата не са се увеличили след масовото разпространение на мобилните телефони.
Други проучвания при възрастни потребители на мобилни услуги също бяха успокояващи в това отношение, припомня Асошиейтед прес, въпреки че един от филиалите на Световната здравна организация предупреди тази пролет, че съществува известен риск при ползването на мобилни телефони.

Коментари