Институции Култура

Много емоции и във втория ден на етнокултурния фестивал

Пещера.Мексико, Индонезия и Грузия създадоха невероятно настроение в Пещера във втората вечер на етнокултурния фестивал. Фолклорни състави от тези три държави пренесоха зрителите в далечни и екзотични места. Началото обаче беше поставено от танцовата формация към читалището в Капитан Димитриево.

Ако не сте били на площада снощи можете да видите част от изпълненията тук:

Екзотичната Индонезия.

Публикувахте от Peshterainfo Peshtera в Сряда, 1 август 2018 г.

Невероятните грузинци.

Публикувахте от Peshterainfo Peshtera в Сряда, 1 август 2018 г.

Мексико за добро утро.

Публикувахте от Peshterainfo Peshtera в Сряда, 1 август 2018 г.

Още информация за съставите:

Грузия

Държавният младежки хореографски ансамбъл "Баруми" "Хорхуми" е основан през 2004 г. под патронажа на президента на Грузия Михаил Саакашвили и председателя на аджарското правителство Леван Варсаломидзе.

Съставът има 35 момичета и 45 момчета. Репертоарът им включва едни от най-известните грузинската фолклорни танци. Сред тях са прочутите танци "Maisuri Kartuli", "Samaya", "Narnari Women".

Разнообразни хореографски композиции, създадени в различни части на страната,  като Аджариан и Гуриан "Корхуми", "Аджаржар Сатрпиало" (любовен танц), "Лазури", "Абхазури", "Осури", "Сванури", "Митиулъри" и др. представляват най-добрите примери за цялата грузинска фолклорна хореография.

Ансамбълът често участва в международни фестивали и като правило винаги получава награда.

Били са на турнета в Италия, Австрия, Полша, Унгария, Белгия

Големите художествени способности на компанията се доказват от факта, че те успешно изпълняват концертна програма, която включва 15 хореографски постановки, на сцени с всякакви пространства и размери.

През 2010 г. групата печели "Гранд При" – "Темпио д'Оро" от 65-ата "Сагра дел Манорло" във Фиоре и 55-ия международен фолклорен фестивал

Артистичен ръководител – почетния артист на републиката Теймурас Бибилейшвили.

Мексико

Основана през 1968 г. в Националното училище по педагогика на Бенеметра, Мексико от професорите Хорхе Гутиерес Еското и Аурора

Сред целите на групата е да бъдат спасени и запазени културните ценности на Мексико и разпространението на мексиканските народни танци.

Съставен е предимно от студенти.  Техният репертоар е изпълнен с творчество и фантазия, с адаптация и подреждане на музика, костюми и танци, което дава възможност за представянето му на различни форуми в страната и чужбина.

Индонезия

КОМУНИТАСС ТАРИ ФИСИП РAДХА САРИСША

Е танцова трупа от Индонезия с над 100 танцьори. Основана е през 2008 год. предимно от студенти от факултета  по социални и политически науки. Участвали са в много фестивали по света и са носители на призови награди. Репертоара им включва традиционни и модерни танци.

Коментари