Любопитно

Млади предприемачи от Велинград представиха България в Швейцария

Да покаже своя продукт на панаир в Швейцария – това е амбициозна цел за всеки млад предприемач. И мечта, която преди броени дни се сбъдна за ученици от СОУ “Васил Левски” Велинград,съобщава велинградския вестник „Темпо”.

450 ученици от средните училища от цялата Европа, работещи по програмите на Джуниър Ачийвмънт, се събраха на 28 и 29 март в Цюрих, Швейцария на тазгодишния Европейски панаир на учебните компании. В панаира участвали общо 90 ученически компании, представляващи 33 европейски страни.
По-малко от час трябваше на младите предприемачи, за да превърнат просторното фоайе на Централната гара в Цюрих в един съвременен панаир, където всеки отбор рекламираше и продаваше продуктите си, състезавайки се за вниманието на многобройни минувачи.
На този пъстроцветен празник на ученически компании нашата страна бе представена от двете компании на СОУ “Васил Левски“ “Y.P.E.W.” (“Young Producers and Educational World” – “Млади предприемачи и образователен свят”) от 11 “б” клас и млада компания “Green Future” (“Зелено бъдеще”) от 10 “а” клас. 
“В панаира взеха участие петима ученици от компанията “Y.P.E.W.” – Ани Борисова, Илия Семерджиев, Вероника Мануилова, Нели Кацарова и Ваня Калоферова. Благодарение на нашия главен спонсор “Lidl Bulgaria”, младите предприемачи получихе възможността да представим своите продукти на международно ниво. Учениците собственоръчно изработиха дървени пъзели за деца със специални образователни потребности. Иновативният продукт спечели много потребители на швейцарския пазар, които бяха впечатлени от неговата уникалност, полезност и социална насоченост.“, разказа след завръщането си от Цюрих президентът на компанията Ани Борисова.
А ето и впечатленията на Акима Фургьова, президент на втората компания: “Училищната компания “Green Future” имаше възможността да участва и да представи своята дейност и продукт на европейско ниво. Участие взеха трима ученици от компанията – Акима Фургьова, Тани Димитрова и Кирил Кючуков. Те предствиха своята книжка с детски приказки на английски език “Green Fairy Tales” („Зелени приказки“), написани от ученици от няколко европейски страни – България, Словакия, Дания, Русия и Италия. Основната цел на компанията е чрез книгата да привлече вниманието на децата към еко проблемите и да помогне за формирането на тяхното „зелено“ мислене. Ние сме изключително доволни от своето представяне и удовлетворени от факта, че нашата идея се хареса на много от другите участници и организаторите на панаира. За нас това беше първото събитие от такъв род, но се надяваме, че ни предстоят още по-големи успехи и още по-големи събития“.
Г-жа Людмила Рижук, която от години работи по програмата Джуниър Ачийвмънт в СОУ “В. Левски”, сподели, че в Цюрих нашите две компании са се наредили сред 23-те най-добри от общо 90. Тя е горда, че от Италия са обещали да направят анимационни филми по книгата със зелени приказки и от продажбите, реализирани от двете компании. “За да пробие България на подобно събитие, трябва да сме с 10 глави по-високо от другите страни”, смята г-жа Рижук и не крие, че пред велинградските млади предприемачи има още високи цели.
След няколко месяца компаниите ще вземат участие в национално състезание “Изгряващи звезди“. Пожелаваме им нови и интересни идеи, възможността да ги осъществят и успехи в представянето им.

Коментари