Култура

Митрополит Николай ще отслужи литургия в църквата „Св.Димитър“ в Пещера

Написано от Пещераинфо

В 9:00 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави Архиерейска света Литургия в храм „Св. Димитър“, град Пещера.

История:
Тази внушителна с размерите си сграда е строена в периода 1825 – 1831 година. Изградена е благодарение на даренията на занаятчийските еснафи от проспериращото по това време главно село Пещера. За архитект на монументалната постройка се приема майсторът – строител устабаши Петър Казоолу (по-късно се подписва като Казов) от Пещера. В строежа на църквата  участват и други строители от Пещера, сред които Кузман Мичов. Тя е характерен представител на Брациговски строително-каменоделски-резбарски център, включващ майсторите от Пещера, Брацигово, Козарско и пр.
Днес църквата „Св. Димитър“, освен енорийски, е и главен – катедрален храм на Пещерска духовна околия.

Архитектура и изкуство:
В архитектурно отношение църквата „Св. Димитър“ представлява трикорабна сграда, с три купола: един голям и два по-малки без барабани. В западната част са разположени  двуделно преддверие и двуетажна емпория. Колоните, които разделят корабите, са каменни. Върху тях лягат високи арки, поддържащи свода, който е също масивно изграден. Сводовете и куполите са изградени от тухли, докато стените са каменни. Отвън има по-ниска аркадна нартика с каменни колони и полукръгли арки над тях. Олтарната част е отделена с дървен, украсен с резба иконостас. Притворът и двуетажната емпория са с дървени решетки (кафези). Каменната зидария и архитектурните детайли от камък са много добре изпълнени. В полукръговете над външните прозорци има декоративно изписване.
Като цяло, техниката и технологическият подход при строежа на църквата е аналогичен на строителната практика в най-големите култови сгради от XIX век.

Вътрешността на храма е частично изписана със стенописи, които с впечатляващия си оригинален  рисунък, значително обогатяват интериора. Фигурални стенописни изображения има на отделни места в централния купол, в пандантивите и в олтарната част. В централния купол е изписан Христос, а в олтарната част привличат внимание няколко богати композиции: „Богородица Ширшая“, „Благовещение“ и някои старозаветни пророци.
Иконостасът е резбован през 1910 година, но иконите, както и двата големи кивория, са от XIX век. Между иконите извън иконостаса, някой са по-ранни от построяването на храма. Особенно ценни са със своите иконописни достойнства са иконите: „Богородица Одигитрия“ (определена като изпълнение от XVII-XVIII в.), „Св.Богородица” (1642 г.), „Св. Св. Петър и Павел” (1769 г.), „Св. Екатерина” (1792 г.), „Св. Георги” (1811 г.), „Св. Димитър” (1830 г.), „Велик архангелски събор“ (1830  г.) и много други./ svetimesta.com

Коментари