Криминално

Министър Бъчварова: Създали сме необходимата организация за спокойното протичане на изборите за местна власт и референдума

МВР, Прокуратурата и ДАНС оповестиха извършените съвместни действия за обезпечаването на сигурността и обществения ред

На практика това е екипът, който от началото на август месец работи в дискусионен вариант и състави план за съвместните действия във връзка с осигуряването на провеждането на местните избори, мерките за предотвратяване  и недопускане на действия, нарушаващи политическите  права на гражданите, заяви министър Румяна Бъчварова. Тя  припомни, че съвместното звено бе формирано под ръководството на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и бе създадено за непрекъсната работа и провеждане на действия във връзка с осигуряване на предизборната кампания и предизборния процес.  

Вътрешният министър очерта в резюме извършените до този момент дейности. Още през август бе утвърден план с конкретни дейности , срокове и отговорници по организация и управление на оперативно-издирвателната, охранителната и превантивна дейности, пожарна безопасност, информационно и комуникационно осигуряване при провеждането на изборите . В областните дирекции започнаха изпълнението на мерки, съобразени със спецификата на района. Дирекция „Инспекторат“ се включи в проверки па създадената организация и благодарение на предоставения анализ бяха отстранени  констатираните пропуски по изпълнението на основните дейности. За координиране на работата на МВР, ДАНС и Прокуратурата със съвместна заповед  бе формирано Национално междуведомствено звено, както и аналогични областни звена, в които се включиха представители на институциити. Сключено бе споразумение за сътрудничество и с асоциация „Прозрачност без граници“, с което на практика бе организирано взаимодействие по осъществяване на превенция и противодействие на престъпленията и другите правонарушения, свързани с упражняване на избирателните права на гражданите и противодействие на територията на съответната област. От началото на август към МВР работи и експертен съвет, който подпомага превантивните действия за недопускане на злоупотреби с избирателните права на гражданите. Членове на съвета са представители на водещи електронни медии, неправителствени организации и от Софийския университет. Съвместно с аналитичната дирекция в МВР бяха изготвени анализи на практиките за купуване на гласове и се обменяше информация за конкретни случаи.
Министър Бъчварова подчерта, че всички сигнали за купуване на гласове, корпоративен вот и др., получени в МВР, се проверяват, а действията по тези сигнали  се осъществяваха след писмени указания от съответната прокуратура. Стриктно се спазват правилата за предоставяне на информация по разследванията, след разрешение от прокурор. Тя припомни, че от 12 часа на 15.10.2015 г. бе открита и денонощна линия на МВР с телефон, e-mail адрес и факс за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес, която ще бъде отворена до приключване на изборния процес. Обясни, че постъпващата в МВР информация от различни източници се обработва от информационни групи в главните и областни дирекции на МВР, като в цялост тя се обобщава в ситуационния център на министерството. Това дава възможност за координиране на действията и бърз обмен на информация при проверка на сигнали за изборни нарушения постъпващи в МВР. 
От СДВР и областните дирекции се проверява както оперативната информация, така и сигналите от граждани и организации за подготвяни престъпления против политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, обясни Бъчварова. Тя поясни, че всички изборни книжа вече са транспортирани до съответните ОИК при охрана и са съпровод от полицейски сили. Днес е създадена организация за охрана и съпровождане на изборните книжа до секционните избирателни комисии, които до края на деня ще бъдат поети под охрана от полицейски служители. Общо 3261 служители от различни структури на МВР са командировани в помощ на областните дирекции за опазване на обществения ред на 24 и 25 октомври 2015 г. За охраната на избирателните секции (11 844 секции, от които 189 подвижни) ще са ангажирани 13 115 полицейски служители. 996 служители на МВР осигуряваха и охраната на масовите мероприятия на политическите партии. Поради значителната ангажираност на служителите е ограничено и е прекратено ползването на отпуските, но на всички служители се осигурява възможност за гласуване, заяви още вътрешният министър.
Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов представи подробности от съвместната операцията, реализирана през вчерашния ден от служители на МВР и ДАНС под ръководството на прокуратурата. Целта на проведената акция бе  установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци, лица, съпричастни към каналджийска дейност и такива,  съпричастни към престъпления, свързани с политическите права на гражданите. Участваха общо 2278 полицейски служители от СДВР и всички областни дирекциии. 
Обобщени данни от операцията:
Проверени са общо 2 478 обекта, 10 765 лица и 5 527 моторни превозни средства. Локализирани са и са предприети съответни действия по компетентност срещу общо 995 лица, съпричастни към каналджийска дейност, престъпления, свързани с политическите права на гражданите и незаконно пребиваващи на територията на страната чужденци. От тях 25 са задържаните за съпричастност към каналджийска дейност, други 745  са съпричастни към престъпления против изборното законодателство. Установени са 225 незаконно пребиваващи чужденци. Задържани са и 38 лица, обявени за общодържавно издирване.
Образувани са общо 84 досъдебни производства, от които 23 – по чл. 167 от НК за престъпления против политическите права на гражданите. Съставени са 661 акта за установени административни нарушения. Издадени са 503 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР. 
По-характерни случаи:
На територията на София е задържан мъж от арабски произход, представил паспорт на гражданин от европейска държава. След проверка е установено, че задържаният е обявен за издирване с червена бюлетина за убийство извършено в европейска държава.
На автомагистрала „Тракия“ на територията на ОДМВР- Стара Загора екип на пътна полиция подава сигнал за спиране на  микробус със софийска регистрация. Водачът не се подчинява, спира на отбивка и побягва. Минути по-късно той е задържан, а в микробуса са установени 26 чужди граждани. Образувано е досъдебно производство за помагачество при транспортиране на нелегални мигранти.
В района на ГПУ- Трън е предприета проверка на микробус с пернишка регистрация. В  товарния отсег са установени 28 имигранти, а след претърсване на района в близост са установени още 20 нелегално преминали границата чужди граждани. Водачът на микробуса – български гражданин, осъждан и криминално проявен, е задържан, срещу него е образувано досъдебно производство за каналджийство.
Работи се изключително прецизно по всички подадени сигнали, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Той даде висока оценка за осъществената добра координация и съвместна работа и като пример за това посочи, че всички сигнали се обработват в рамките на 48 часа. Увери, че нито един от тях не е подминат. До настоящия момент главният прокурор е внесъл искане и е свален имунитетът на 9 кандидати за кметове и общински съветници. На този етап са проверени общо 679 сигнала. От тях са образувани 78 досъдебни производствна против политическите права на гражданите и 36 по други състави. От тях са образувани 6 бързи производства и едно наказателно производство.  В качеството си на обвиняеми са привлечени 4 лица, образувани са общо 679 преписки.
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев сподели общата оценка, че институциите могат безпроблемно и в синхрон да работят заедно и да постигат видими резултати заедно. Дори и при тази поредна операция, която направихме, задържахме граждани на Сирия, Ирак и Йордания и в рамките на оперативната информация, с която разполагаме, установихме, че това са лица, които са с пребиваване в България, посочи Георгиев. Предвид това, че застрашават националната сигурност с дейността си, сме предприели действия и съм наложил наказателни постановления на лицата за експулсиране от територията на България и забрана за 5 години, обясни той. По думите му българските граждани, ползвани в тази престъпна дейност, са по-скоро помагачи и такива, които се занимават с каналджийство покрай тези, които основно организират целия процес по преминаването на мигрантите. Във връзка с предприетите мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на местните избори, председателят на ДАНС посочи, че в резултат на постигнатата добра координация и взаимодействие с прокуратурата и МВР, ДАНС своевременно предоставя информацията в междуведомствените звена на централно и териториално ниво.  
Проведените поредни срещи на създадена работна група с асоциация „Прозрачност без граници“ и представители на медиите даде своя принос в общия анализ за купуване на гласове и насочи прояктивно усилията в конкретни места, заяви зам.-министър Филип Гунев. Заедно с асоциацията са отработени два конкретни сигнала, а съвместно с медиите са реализирани няколко разследвания, работи се по още 4 такива. По покана на ЦИК  тази седмица бе проведена и среща с основните неправителствени организации, наблюдатели на изборния процес. Зам.-министър Гунев подчерта, че осъщественото взаимодействие е изключително важно за МВР и то ще продължи в бъдеще. 
Директорът на ГДНП гл.комисар Христо Терзийски се спря на създадената организация по осигуряване на обществения ред в изборния ден. Той обяви, че днес до 14 часа е приключила охраната на превозването на изборните книжа, предстои доставянето им до 11 844 секционни избирателни комисии, охраната по които ще се поеме веднага от служителите на реда. Същевременно продължава и 24-часовата непрекъсната работа на създадените по места в областните дирекции щабове за  работа по сигналите. Той припомни, че звената на дирекция „Български документи за самоличност“ работиха в днешния ден, утре от 08.00 до 18.00 часа гишетата също ще са отворени за издаване на удостоверения, които да послужат на гражданите с невалидни документи да упражнят правото си на глас.
Целият състав на дирекция „Гранична полиция“ работи по охраната на границата ни, заяви главен комисар Антонио Ангелов, директор на ГД „Гранична полиция“. Той обясни, че граничните полицаи  охраняват с наличните сили и техника граничната ивица и в дълбочина, интегралната система работи нормално, планирани са дневни и нощни полети с въртолетите.

Коментари