Институции

Министър Ангелов: Ще се намесваме много ясно и категорично, включително и със затварянето на вериги, които не осигуряват дистанция и спазване на противоепидемичните мерки

Написано от Пещераинфо

За последната седмица излекуваните пациенти с COVID-19 са 18 907. Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52%. Увеличение на хоспитализациите има в областите Шумен, Бургас, Търговище, Варна, Русе, Ямбол, Сливен, Пазарджик и Ловеч, съобщи министърът на здравеопазването. Средната стойност за България е 438 на сто хиляди, сочат обобщените данни за 14-дневната заболеваемост. Това ни нарежда на 14-то място в Европа и на трето на Балканския полуостров. Страната ни е на второ място по смъртност в ЕС и на първо на Балканския полуостров, обобщи главният държавен здравен инспектор. „Да, благоприятна е тенденцията, виждаме как започва да се отразява и на хоспитализациите, но все още не на тежките случаи и не на смъртността – нещо, което очакваме да стане факт до края на годината. Седем пъти е разликата между областта с най-ниска и най-висока заболеваемост“, посочи доц. Кунчев.

За да се продължи обнадеждаващата тенденция, министърът на здравеопазването и Националният оперативен щаб предлагат продължаване на някои от сега действащите противоепидемични мерки до края на месец януари следващата година. „Ако ме питате дали сме доволни от тези данни, категоричният ми отговор е – не. Като министър на здравеопазването аз не искам българските граждани да бъдат излекувани. Аз искам българските граждани да бъдат здрави. И това е целта на мерките, които ще предложим“ , обоснова продължаването на мерките проф. Ангелов.

Нощните заведения, игралните зали и казината, ресторантите и спортните зали  ще останат затворени до 31 януари. Детските градини, яслите и класните стаи за учениците от първи до четвърти клас ще отворят врати след ваканцията, на 4 януари 2021 г.

МОЛ-овете ще продължат да са затворени, с изключение на обектите за услуги в тях – банки, аптеки, магазини, телекомуникационните компании. До 31 януари ще остане в сила забраната за провеждане на събития, конференции и конгреси. От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при заети 30% от местата в тях. „Местата за хранене , които са в хотелите, ще работят в следната организация: първо – закуска, обяд и вечеря. Трябва да изработят график, който да гарантира поне 2 или 3 смени във всеки един от часовете за хранене, да гарантира отстояние между хората и не повече от 50% заетост на местата там. Също така те ще работят с вечерен час до 22:00 ч., с което избягваме автоматично възможностите за празненства и събирания по празниците. Много внимателно ще наблюдаваме какво се случва с мерките и аз гарантирам, че в това, което предстои ще видите цялата сила на държавата. Ще се намесваме много ясно и категорично, включително и със затварянето на вериги, които не осигуряват дистанция и спазване на противоепидемичните мерки“, категоричен бе проф. Ангелов.

Подготовката за имунизацията е в пълен ход, обясни главният държавен здравен инспектор. Очакванията са на 23.12 Европейската комисия да одобри разпространението на първата ваксина. Информация за нейното действие и показания своевременно ще бъде предоставена на всички заинтересовани лица, обясни министър Ангелов. Министерството на здравеопазването няма да убеждава българските граждани коя ваксина да си поставят. Ще създаде информационна среда, в която всеки лекар да получава информацията преди всички и да я предоставя на достъпен и разбираем език на своите пациенти

Коментари